Oštar start
0

KOLUMNA / Neka Srbija igra u Mitrovici, a ne u Banjoj Luci!

Piše: Bakir Tiro
Fudbalska reprezentacija Srbije u kvalifikacijama za EURO 2012 domaćin u Banjoj Luci?! Ogromna želja čelnika Fudbalskog saveza Republike Srpske. Vjerovatno pusta i gotovo neostvariva!

Sportski funkcioneri, igrači političke elite u ovom bh. entitetu, nude pomoć Fudbalskom savezu Srbije. Ponovo "igranka" po uzoru na one sa nedavnih predizbornih skupova tamošnjih nacionalista. Klasično varanje vlastitog naroda zarad ličnih poena kod svojih naredbodavaca - političara. Sve u cilju konstantne destabilizacije fudbalskih, a tako i životnih prilika u kompleksnoj državi.

Nemaju legitimitet

Rodoljub Petković, generalni sekretar FS RS i čovjek sa najdugovječnijom funkcijom u našem fudbalu, istakao je da će "FS RS prvi omogućiti gostoprimstvo reprezentaciji Srbije". Ipak, ni Petković ni FS RS nemaju legitimitet da na "svoju ruku" ugoste Srbiju na tlu suverene i krvlju natopljene zemlje Bosne i Hercegovine.

Ukoliko zbog nedavnog divljanja huligana i srpskih ultranacionalista u Đenovi, selekciju naših istočnih susjeda UEFA kazni zabranom igranja u svoj zemlji, saglasnost za njihov nastup u BiH isključivo mogu dati Predsjedništvo ili Izvršni odbor N/FS BiH.

Konkretno, i sva moguća pismena korespodencija sa FS Srbije mora ići preko državnog Saveza. Na osnovu jasnih pravila FIFA-e i UEFA-e, Fudbalski savez sa sjedištem u Beogradu eventualnu individualnu ponudu Petkovića, odnosno FS RS ne smije ni uzeti u razmatranje. Ako ne žele da budu još drastičnije kažnjeni?

Postoji li fudbalski Sejdo Bajramović?

Dakle, dok pojedini u RS "lome prste" priželjkujući sankcije za voljenu Srbiju, očito, vrući krompir mogao bi doći u ruke bošnjačkih i hrvatskih funkcionera u N/FS BiH. Shodno posljednjim političko-fudbalskim koalicijama Milorad Dodik - Dragan Čović, nije isključeno da FS RS i po pitanju igranja Srbije u Banjoj Luci može računati na glasove pojedinaca iz Hercegovine u Izvršnog odbora N/FS BiH. I u tom slučaju (ako Srbija u kvalifikacijama bude morala igrati van granica svoje zemlje) ne bi bilo većine za odluku o gostoprimstvu reprezentaciji države čije su vojne i paravojne trupe od 1992. do 1995. godine činile zločine po cijeloj BiH.

Bez dileme, ključ za pomoć blago rečeno "bahatom i nestašnom susjedu u nevolji" veoma lako mogao bi se naći kod u N/FS BiH razjedinjenih Bošnjaka. Ako se ne pojavi fudbalski Sejdo Bajramović, Srbija će (ukoliko bude kažnjena da ne može igrati u svojoj zemlju) rezervnu "domaću destinaciju" morati tražiti van naše države.
Uostalom, ako ih UEFA sankcionira neka igraju, recimo, u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Zašto bi kao domaćini nastupili u Banjoj Luci? Kada multietnička reprezentacija BiH bude dobrodošla u ovom krajiškom gradu, nema problema, neka nekada igra i kažnjena Srbija. Zašto se Petković i FS RS nikada ne zalažu za prihvatanje reprezentacije države u kojoj zarađuju hljeb i u Banjoj Luci?

Prekodrinske nevolje važnije od ličnih?!

Ako bi se kojim nemoralnim slučajem desilo da "složna braća" iz N/FS BiH odobre kvalifikacioni nastup Srbiji u Banjoj Luci glavnu riječ dat će FIFA i UEFA. A prilikom njihovih odluka u prvom planu je depolitizacija i sigurnosni aspekt. Na najbolji način osjetili su to iz FS RS u nekim ranijim pokušajima političkih podvala bh. fudbalu. Priče o formiranju reprezentacije RS, pa i istupanju FS RS iz N/FS BiH, FIFA i UEFA sasjekli su u korijenu.

Na koncu, ukoliko se ne ukine Predsjedništvo N/FS BiH do 31. marta naredne godine nema ni Borca, ni ostalih klubova iz BiH u Evropi. Umjesto da rješavaju vlastite probleme u Banjoj Luci se bave prekodrinskim nevoljama.

Petkoviću, kako kod vas u Krajini kažu: "Pusti kraju, neka igraju u Mitrovici, a ne u Banjoj Luci!"