Dolaze na utakmicu
210

Navijači Veleža prekinuli bojkot: Red Army se solidarisao s navijačima Zrinjskog i Borca, ali nije s Manijacima

E. B.
Najvatreniji navijači Veleža, popularni Red Army, odlučili su prekinuti bojkot i vratiti se na tribine stadiona Rođeni u susretu polufinala Kupa BiH protiv Željezničara.
Red Army se krajem februara solidarisao s navijačima Borca i odbio je doći na utakmicu u Vrapčiće jer popularnim Lešinarima nije bio dozvoljen ulaz.

"Klub navijača Red Army Mostar će iz navijačke solidarnosti narednu ligašku utakmicu protiv FK Borac Banja Luka ispratiti izvan tribina stadiona Rođeni. Razlog tome je, naravno, onemogućivanje dolaska gostujućih navijača, a kao razlog tome navodi se da ne postoje uslovi za njihov prijem na stadionu. Na ovaj način iskazujemo protivljenje tome, i generalno protivljenje fudbalu bez navijača, kako domaćih, tako i gostujućih", objavili su tad navijači Veleža.

Nedugo nakon toga i navijači Zrinjskog, popularni Ultrasi, nisu mogli doći na derbi u Vrapčiće, a i tada su se Veležovi najvatreniji navijači odlučili solidarisati s najvećim rivalima.

"Derbi potpuno gubi navijački smisao bez navijača oba kluba na stadionu i same atmosfere koju ta utakmica nosi. Postupak ostaje isti kao i prethodnu domaću utakmicu, dakle nastavlja se bojkot. Po ko zna koji put možemo se samo zapitati zbog koga se fudbal uopšte igra?", objavili su Red Army prije skoro mjesec.

No, Red Army se nije odlučio solidarisati s navijačima Željezničara.

Naime, popularnim Manijacima je dozvoljen dolazak na stadion Rođeni, ali bi bili smješteni u improvizovanom kavezu koji je u potpunosti neuslovan, iako mu je ekspert za infrastrukturu Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Nihad Hodžić dao "zeleno svjetlo".

Manijaci nisu željeli pristati biti tretirani na taj način, te su odustali od putovanja u Vrapčiće.

"Postavljanje kaveza na stadionu Veleža gdje se u srijedu treba odigrati polufinale Kupa BiH i sama namjera da u njemu navijači borave 90 minuta je krajnje nehuman čin. Nećemo dopustiti da nas tretiraju kao životinje i stavljaju u kavez u kojem se ni barjak ne može zavijoriti", poručili su Manijaci.

No, Red Army se nije odlučio solidarisati sa njima kao što su to uradili sa Lešinarima i Ultrasima, te su odlučili doći na utakmicu u srijedu.

Sinoć su i uz prigodan video navijanja pozvali ljude da dođu na utakmicu i pruže podršku Veležu protiv Željezničara.

Prva polufinalna utakmica Kupa Bosne i Hercegovine Velež - Željezničar se igra u srijedu u 20:30 sati, a uzvrat je 19. aprila u Sarajevu na stadionu Grbavica s početkom u 18:30 sati.