Skandalozne poruke
18

Navijači na meču Lige prvaka izvrijeđali kraljicu i veličali čovjeka koji joj je provalio u sobu

H. H.
Jedna od parola navijača Celtica (Foto: Twitter)
Jedna od parola navijača Celtica (Foto: Twitter)
Šahtar i Celtic remizirali su rezultatom 1:1 u okviru 2. kola Lige prvaka, a utakmicu u odigranu u Varšavi obilježili su gostujući navijači koji su vrijeđali preminulu britansku kraljicu Elizabetu II.

Kod dijela Škota vlada netrepeljivost prema kraljevskoj porodici i svemu što dolazi iz Londona, iako se na referendumu o nezavisnosti Škotske većina Škota izjasnila za ostanak u Velikoj Britaniji.

Animozitet je posebno izražen među navijačima Celtica koji su politički više orijentisani ka Irskoj, te ih smrt kraljice nije pogodila za razliku od najvećih rivala Rangersa.

Celticova navijačka grupa "Green brigade" (Zelena brigada) na tribine stadiona u Varšavi okačila je transparent na kojem je pisalo: "Je**š krunu."

Komentator televizije "BT sport" je čak morao da se izvinjava što je njihova kamera nehotice uhvatila transparent, ali tu se Kelti nisu zaustavili:

"Žao nam je zbog tvog gubitka Michaele Fagane", pisalo je na drugoj paroli posvećenoj čovjeku koji je dvaput "provalio" u spavaću sobu kraljice Elizabete II u Bakingemskoj palači 1982. godine, nakon čega je smješten u jednu psihijatrijsku ustanovu.

"Ako mrziš kraljevsku porodicu aplaudiraj", pisalo je na još jednoj paroli.

Inače, na pomenutom meču Škoti su poveli autogolom Artema Bondarenka u 10. minuti, ali je nakon pola sata igre poravnao Mihajlo Mudrik. To je bio i konačan rezultat susreta.