Nogomet
0

Navijači Mainza veličali zloglasnu militantnu organizaciju

Totalsport
Nastavljaju se čudni događaji na njemačkim nogometni stadionima. Navijači Mainza u subotu su tokom utakmice protiv Augsburga razvili zastavu zloglasne bande odgovorne za smrt više desetaka ljudi.

U jednom se trenutku dvoboja 4. kola Bundeslige, na dijelu tribine na kojem su bili smješteni navijači Mainza, pojavila zastava sa zvijezdom i puškom Heckler&Koch. Prepoznatljivi je to simbol Frakcije Crvene armije (Rote Armee Fraktion, RAF), nekadašnje ljevičarske zapadnonjemačke militantne organizacije.

RAF je od sedamdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća počinio 34 ubistva, te niz otmica, pljački banaka i terorističkih napada. Što je nagnalo navijače Mainza da počnu slaviti nekadašnju zločinačku skupinu, nije poznato.

"Nisam primijetio zastavu, ali istražit ćemo slučaj. Nije mi jasno otkud takva besmislica. Tema RAF-a je odavno iza nas", izjavio je za Bild direktor Mainza Christian Heidel.

Podsjetimo, prije nekoliko su sedmica navijači Hannovera razvili zastavu s portretom serijskog ubojice s početka 20. stoljeća, dok se na tribini Signal Iduna Parka, stadiona Borussije Dortmund, pojavio transparent kojim se podupire lokalna nacistička organizacija.