Sramotna poruka
159

Navijači Lazija su udarili Celticu na ono najbolnije, UEFA ih je žestoko kaznila

D. P.
Navijači Celtica na gostovanju su napadnuti i izvrijeđani (Foto: Twitter)
Navijači Celtica na gostovanju su napadnuti i izvrijeđani (Foto: Twitter)
Italijanski prvoligaš Lazio kažnjen je zbog sramotne poruke koju su njegovi navijači poslali u utakmici protiv Celtica u Ligi prvaka.

UEFA je izrekla žestoku kaznu Laziju u iznosu od 60.000 eura, a sve zbog jedne parole. Međutim, ona je bila toliko sramotna, da je krovna kuća evropskog nogometa postupila na ispravan način.

Osim novčane kazne, Lazio će se suočiti s djelomičnim zatvaranjem Olimpica u narednoj UEFA-inoj utakmici na domaćem terenu.

Popularni desničari, navijači Lazija udarili su Celticu na ono najbolnije. Ismijali su period Velike gladi koja je pokosila irski narod u periodu od 1845. do 1852. godine.

Podsjetimo, Celtic je klub koji historijski predstavlja irsku i katoličku stranu Glasgowa tako da ih je ova poruka posebno potresla.

"Glad je gotova. Idite kući, je..ni krompirojedi", napisali su preko cijele tribine navijači Lazija.

Velika glad, koja je poznata i kao "glad od krompira", bila je era gladi i bolesti tokom koje je umrlo više od milion ljudi. Najteže pogođeni su bili dijelovi zapadne i južne Irske, a osim milion smrti, još 2,1 milion ljudi napustio je Irsku, što je jedan od najvećih egzodusa s nekog otoka u historiji čovječanstva.

Uzrok gladi bila je zaraza usjeva krompira širom Evrope tokom 1840-ih.