Zakuhalo se u Kantonu
6

Nastavlja se bura među sarajevskim nogometnim sudijama: Večerašnji izbori nelegalni?

D. P.
Foto: Arhiv/UFSIKS
Foto: Arhiv/UFSIKS
Bosanskohercegovački nogometni sudija Benjamin Deljković poslao je mail na adresu portala Klix.ba koji nam sugeriše da je u Udruženju fudbalskih sudija i instruktora Kantona Sarajevo (UFSIKS) i dalje burno.

Za večeras je zakazana Izborna Skupština Udruženja fudbalskih sudija i instruktora Kantona Sarajevo za predstojeći mandatni period, no kako je prošlog mjeseca održana Vanredna sjednica, izabrani delegati s te sjednice ne podržavaju ovu današnju odluku.

Sudija s A liste bh. nogometnih sudija Benjamin Deljković poslao je na našu adresu saopćenje u kojem se navodi kako je večerašnja skupština u suprotnosti sa Zaključkom Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo.

U Zaključku je navedeno da se postupak upisa promjena u Registar obustavlja do dostavljanja Izvještaja Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Dodaje se i da će ministarstvo utvrditi legalnost vanredne sjednice Skupštine na kojoj su prošlog mjeseca izabrani novi delegati te tu potvrditi legalnost članova rukovodstva Udruženja.

Tekst saopćenja prenosimo u cijelosti:

"S ciljem informisanja članstva Udruženja fudbalskih sudija i instruktora Kantona Sarajevo i cjelokupne sportske javnosti u Bosni i Hercegovini, a s obzirom na to da je nama legalno izabranim članovima Skupštine Udruženja uskraćen pristup oficijelnoj web stranici Udruženja šaljem vam ovaj mail u cilju istine i pravde, želimo da vas upoznamo sa sljedećim pravno relevantnim činjenicama. Na legalnoj i u skladu sa Statutom Udruženja i Zakonom o udruženjima i fondacijama Federacije BiH, održanoj vanrednoj sjednici Skupštine 22. januara 2024. godine, donesene su validne odluke o smjeni predsjednika i kompletnog Upravnog odbora Udruženja fudbalskih sudija i instruktora Kantona Sarajevo.

Zapisnik i odluke sa sjednice dostavljene su pravovremeno u Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo i to 25. januara 2024. godine na njihovo daljnje postupanje i upis promjena u Registar udruženja na nivou Kantona Sarajevo gdje je Udruženje i registrovano.

Već ranije 19. januara 2024.godine, u Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo dostavljen je Zahtjev za stručni i upravni nadzor jer je do tada donesen veliki broj pravno neutemeljenih odluka od strane Upravnog odbora, a što će sigurni smo utvrditi nadležna ministarstva. U pokušaju da sruše kvorum od jedanest članova Skupštine, te spriječe njeno održavanje, iz Udruženja je protiv svih važećih propisa, jednostrano i bez provođenja bilo kakvog disciplinskog postupka koja nalažu sva pravna načela kao i svi demokratski principi rada i djelovanja bilo kojeg udruženja, "isključeno" pet delegata u Skupštini UFSIKS.

Uprkos opstrukcijama Upravnog odbora UFSIKS sjednica skupštine je održana i donesene su odluke o smjenama i izboru novih organa Udruženja. Zapisnik, odluke i sva ostala prateća dokumentacija dostavljena je u Ministarstvo pravde i uprave KS.

Shodno Zaključku Ministarstva pravde i uprave KS broj 03-03-04-1361/24 od 30.1.2024. u toku je stručni i upravni nadzor nad radom Udruženja UFSIKS koji u skladu sa zakonom provodi Ministarstvo sporta i kulture Kantona Sarajevo zbog sportskog elementa koje Udruženje sadrži.

Dok je stručni i upravni nadzor u toku, Upravni odbor udruženja suprtono Zaključku Ministarstva pravde i uprave KS donosi odluku da formira novu skupštinsku većinu nametanjem novih delegata i danas 16. februara 2024. godine planira da održi sjednicu Skupštine. Sve to je u suprotnosti Zaključku Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo broj 03-03-04-1361/24 od 30. januara 2024. godine u kojem je navodeno da se postupak upisa promjena u Registar obustavlja do dostavljanja Izvještaja Ministarstva za kulturu i sport KS.

Obavještavamo članove Udruženja da je učestvovanje na današnjem sastanku-skupštini besmisleno jer je nemoguće da Ministarsvo pravde i uprave donese bilo kakvu odluku i prihvati bilo kakve promjene dok se ne riješi prethodno pitanje o upisu u Registar udruženja u Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo

Analogno tome, Ministarstvo će utvditi legalnost vanredne sjednice Skupštine i potvditi legalnost novoizabranih članova rukovdstva Udruženja.

Na osnovu svega prethodno navedenog, održavanje današnje sjednice Skupštine je nepotrebno i pravno neutemeljno sve dok nadležno Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo ne riješi prethodno pravno pitanje i odluči o zakonitosti i provođenju donesenih odluka sa vanredne sjednice Skupštine održane 22. januara 2024. godine.

Navode iz ovog emaila možete provjeriti u nadležnim institucijama Kantona Sarajevo. U prilogu emaila Vam dostavljam Zaključak Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo broj 03-03-04-1361/24.

U ime legalno izabranih delegata i Upravnog odbora UFSIKS, Deljković Benjamin, novoizabrani Predsjednik skupštine Udruženja fudbalskih sudija i instruktora Kantona Sarajevo", navodi Deljković u mailu upućenom na našu adresu.