Održan sastanak
48

Nastavak uređenja stadiona Koševo je zajednički projekt više nivoa vlasti

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Na inicijativu načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića danas je u ovoj općini održan zajednički sastanak na kojem su učestvovali predstavnici Gradske uprave, Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, FK Sarajevo, Javne ustanove Centar za sport i rekreaciju te nadležnih općinskih službi.

Tema sastanka je nastavak modernizacije stadiona na Koševu i ispunjavanje kriterija koje propisuju FIFA i UEFA za održavanje međunarodnih utakmica.

Prema prvim predračunima, za ispunjavanje uslova i stavljanje ovog stadiona u treću kategoriju, što je minimalan uslov za odigravanje međunarodnih utakmica, potrebno je oko 1.700.000 KM. Treba obnoviti travnjak na stadionu s ugrađenim grijanjem, instalirati brojčanike na ulazu u stadion, obnoviti i natkriti novinarske lože, osposobiti prostorije za održavanje press konferencije te ugraditi čitače karata i urediti svlačionice.

Kako se radi o velikim finansijskim sredstvima, Općina Centar ne može sama osigurati novac za ovu namjenu, stoga je inicijativa načelnika Ajnadžića da više segmenata udruži sredstva i privede ovaj projekt kraju.

"Mi smo dosta posla uradili u prvoj fazi modernizacije stadiona na Koševu. Posao prikupljanja finansijskih sredstava i provođenje javnih nabavki moramo okončati do jula ove godine kada trebamo uvesti izvođače u posao. Do kraja maja ćemo znati sve finansijere ovih projekata kako bismo nastavili proceduru modernizacije na vrijeme. Također očekujemo da ovaj projekt finansijski podrže Uprava FK Sarajevo te vlade KS i FBiH, kojima ćemo poslati dopis da se o tome izjasne", objasnio je Ajnadžić.

Kako je naveo generalni sekretar Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Adnan Džemidžić, sredstva u iznosu od 100.000 eura za potrebe ugradnje brojčanika na ulaze u stadion bit će do kraja sedmice operativna i stavljena na raspolaganje.

"Sve radove i proceduru prijave stadiona kod nadležnih je potrebno završiti tri mjeseca prije održavanja utakmice naše reprezentacije, koja je zakazana za 15. novembar ove godine", kazao je Džemidžić.

Prema procjenama, s obzirom na to da stadion na Koševu ima 22 ulaza potrebno je osigurati najmanje 200.000 eura za instalaciju potrebnih brojčanika. Kapacitet ovog stadiona je 34.000 gledalaca.

Gradonačelnik Abdulah Skaka je kazao da se za nastavak modernizacije stadiona u budžetu Gradske uprave može osigurati najviše 300.000 KM.

Za realizaciju prve faze modernizacije stadiona "Asim Ferhatović Hase" Općina Centar i Vlada Kantona Sarajevo su tokom prošle godine osigurale po 500.000 KM, sredstva su iskorištena za uspostavu centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, pojačana je reflektorska rasvjeta na stadionu te je postavljen novi rezultatski semafor.

Također su ugrađene nove stolice u VIP loži i urađena je rekonstrukcija nadstrešnice, kao i sanacija službenog ulaza. Završeno je i farbanje novinarskih kabina, rukohvata, zaštitnih ograda i stepeništa te urađena dogradnja klupa za stručne timove i rezervne igrače, kao i uređenje prostora za zagrijavanje igrača.

U ime Općine Centar sastanku su također prisustvovali savjetnik načelnika za investicije Mustafa Resić te pomoćnici načelnika za finansije, privredu i LER odnosno za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar Fahrudin Kurtović i Jasmina Fazlić, kao i direktorica JU Centar za sport i rekreaciju Sabina Špago.