Nogomet
7

Nakon 29 godina Afrička nogometna federacija dobila novog predsjednika

FENA
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Dugogodišnji predsjednik Afričke nogometne federacije (CAF) Kamerunac Issa Hayatou (71) smijenjen je s dužnosti nakon 29 godina, a za novog predsjednika izabran je čelnik madagaskarskog nogometnog saveza Ahmad Ahmad (57).

Na Izbornom kongresu održanom u Adis Abebi Ahmad je sakupio 34, a Hayatou 20 glasova.

Kada je objavljen pobjednik u dvorani je nastao muk, jer niko nije mogao vjerovati da bi aktuelni dopredsjednik FIFA-e i dugogodišnji vladar u afričkom nogometnu mogao izgubiti borbu za svoj osmi mandat.

"Nisam očekivao pobjedu, zbog toga je ova pobjeda slatka. Ona je plod dugogodišnjeg rada. Ovo je samo prvi korak, a drugi je razvijanje afričkog nogometa", kazao je Ahmad oštro se obrušivši na dosadašnjeg predsjednika.

"Nisam predsjednik kojeg zanimaju lični interesi. Afričkim nogometom ne smiju vladati lopovi," kazao je Ahmad.

Najavio je reorganizaciju financija CAF-a, ali i dodao kako će od FIFA-e zatražiti više sredstava za nacionalne saveze Crnog kontinenta.

Ahmad je bivši nogometaš i trener, a za kormilom nogometnog saveza Madagaskara je od 2003. godine. Bio je i ministar sporta u vladi.

Na kongresu je u afričku nogometnu porodicu priznat i nogometni savez Zanzibara, koji ima određenu regionalnu autonomiju u okviru Tanzanije. Zanzibar će sada imati status kao Gibraltar unutar UEFA- e.

Prijemom Zanzibara broj članica CAF-a sada je 55.