Nogomet
20

Najveća pobjeda na ovom Euru: Španija pregazila Tursku s 3:0

Piše: E. B.
(Foto: EPA)
Španija je u okviru drugog kola grupe D ostvarila najveću pobjedu u dosadašnjem dijelu Eura. Sa 3:0 "stradali" su Turci.

Španci su od početka susreta stvorili veliki pritisak na tursku odbranu, a nakon promašaja Morate iz 11. i Nolita iz 29. minute Turci su kapitulirali u 34. minuti susreta.

Prvi gol je bio veoma sličan onom iz susreta protiv Češke, samo je sada Nolito centrirao, a Morata je bio egzekutor za vodstvo Španije.

Samo tri minute kasnije i Nolito je pogodio. Fabregas je ubacio loptu, turska odbrana je loše reagovala, a napadač Celte je u padu iz poluvoleja matirao nemoćnog Volkana, te se na poluvrijeme otišlo pri vodstvu Španije 2:0.

Tri minute u drugom poluvremen bile su dovoljne Morati da postigne svoj drugi gol. Nakon lijepo odigrane akcije Alba je iz više nego očite ofsajd pozicije asistirao Morati koji pogađa za 3:0.

Foto: EPA
Foto: EPA

Uzalud su se turski igrači bunili, no zastavica Nenada Đokića je ostala spuštena i Milorad Mažić je pokazao na centar.

Nakon gola Iniesta je centrirao u 50. minuti, Morata ponovo glavom šutira ali lopta odlazi pored gola.

Prvu priliku za Tursku imao je Yilmaz, koji u 52. minuti šutira tik pored lijeve stative.

Silva je oprobao šut s vrha kaznenog prostora u 61. minuti, no nije bio precizan.

Posljednju priliku na meču imao je Sahan u 88. minuti, no njegov šut je izblokirala španska odbrana.

Španija: David de Gea, Juanfran, Gerard Pique, Sergio Ramos, Jordi Alba (Cesar Azpilicueta 81'), Cesc Fabregas (Koke 71'), Sergio Busquets, Andres Iniesta, David Silva (Bruno 64'), Alvaro Morata, Nolito.

Turska: Volkan Babacan, Gokhan Gonul, Mehmet Topal, Hakan Balta, Caner Erkin, Ozan Tufan, Selcuk Inan (Yunus Malli 70'), Oguzhan Ozyakup (Olcay Sahan 62'), Hakan Cahlanoglu (Nuri Sahin 46'), Burak Yilmaz, Arda Turan.