Nogomet
1.7k

Euro 2016 / Pečat favorita: Rezervna postava Hrvatske porazila Španiju i gurnula je u ralje Italije

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U posljednjem, 3. kolu grupe D Evropskog prvenstva u Francuskoj Hrvatska je odličnom predstavom savladala aktuelnog prvaka Evrope Španiju rezultatom 2:1. Španija će u osmini finala igrati protiv Italije, dok će Hrvatska igrati protiv trećeg tima iz grupe B (Slovačka), E ili F.

Selektor Hrvatske Ante Čačić izvršio je čak pet izmjena u svom sastavu. Nije bilo ni Modrića ni Mandžukića, dok je Španija igrala u najboljem sastavu.

Aktuelni prvak Evrope je odlično otvorio meč i poveo je u sedmoj minuti. Silva je odlično uposlio Fabregasa čiji blagi udarac u gol skreće Morata. Time je Morata postigao svoj treći gol na Euru i sada je vodeći strijelac prvenstva zajedno sa Garethom Baleom.

Stopostotnu šansu za izjednačenje imao je Rakitić u 14. minuti. Veznjak Barcelone je došao do lopte nakon greške španske odbrane te je lobovao De Geu, ali je lopta pogodila prečku i stativu, pepnula na liniju i ostala u terenu.

Na drugoj strani šansu je imao Silva u 23. minuti kada je šutirao sa distance, ali njegov udarac brani Subašić. Uslijedio je mirniji period utakmice sve do 45. minuti kada nakon odličnog prodora Perišića po lijevoj strani, Kalinić majstorski petom matira De Geu za 1:1.

Ovo je bio prvi gol koji je primila Španija nakon 735 minute igre bez primljenog gola na evropskim prvenstvima.

Morata je mogao i drugo poluvrijeme otvoriti pogotkom da se bolje snašao u prilici iz 54. minute susreta. Samo dvije minute kasnije kolosalnu šansu imala je Hrvatska. Srna je centrirao sa desne strane, De Gea loše reagovao, a lopta je stigla do Jedvaja čiji udarac brani De Gea. Potom makazicama pokušava Pjaca, ali lopta odlazi pored gola.

U momentima kada je izgledalo da Hrvatska vodi glavnu riječ na terenu, glavni sudija meča Bjorn Kuipers dosuđuje penal za Španiju nakon starta Vrsaljka nad Silvom. Odgovornost je preuzeo Ramos, ali njegov udarac zaustavlja Subašić.

Nakon penala uslijedile su izmjene na obje strane i tempo je naglo pao. Međutim, upravo u momentima kada se činilo da ćemo gledati miran kraj, Hrvatska je istrčala kontranapad u 87. minuti koji je završio sjajni Perišić pogotkom za konačnih 2:1.

U posljednjoj minuti sudijske nadoknade stopostotnu šansu imao je Silva, ali je Vrsaljko izbacio loptu sa gol-linije.

Ovo je prvi poraz Španije još od Eura 2004. godine je poražena od Portugala (1:0) u 3. kolu grupe A. Niz je trajao čak 14 utakmica. Uz to, Španija nikada u historiji nije izgubila meč evropskog prvenstva nakon što je bila u prednosti.

Španija: De Gea, Juanfran, Ramos, Pique, Alba, Busquets, Iniesta, Fabregas (Thiago 84'), Silva, Nolito (Bruno 60'), Morata (Aduriz 67').

Hrvatska: Subašić, Vrsaljko, Perišić (Kramarić 94'), Ćorluka, Jedvaj, Rakitić, Srna, Rog (Kovačić 82'), Kalinić, Badelj, Pjaca (Čop 92').

Tabela grupe D: