Nogomet
5

"Najutjecajniji čovjek u fudbalu": Jorge Mendes, menadžer koji rješava Mourinhov prelazak u United

Piše: O. T.
Jorge Mendes i Cristiano Ronaldo (Foto: EPA)
Jorge Mendes i Cristiano Ronaldo (Foto: EPA)
Fudbalski svijet čeka potpis i pečat iznad kojih će pisati da je Jose Mourinho novi trener Manchester Uniteda. To ćemo dočekati kada se s osmijehom na licu rukuju Jorge Mendes i Ed Woodward.

Njihova imena čujemo s vremena na vrijeme. Mnogo manje nam znače od, recimo, imena Josea Mourinha ili Louisa van Gaala, ali upravo takvim osobama nerijetko će se odjenuti nadimak "najutjecajnije osobe u svijetu fudbala". Ovo se posebno odnosi na Jorgea Mendesa, menadžera Josea Mourinha i još mnogih drugih velikih imena.

Saradnju sa Mourinhom počeo 2004. godine

Mendes ima 50 godina i do sada je završavao neke od najvećih transfera evropskog fudbala. Pod svojim okriljem ima Cristiana Ronalda, Diega Costu, Jamesa Rodrigueza i Davida de Geu. Dugo radi i sa Joseom Mourinhom.

Tokom svoje 20-godišnje menadžerske karijere, posredstvom svoje agencije GesiFute, Mendes je navodno odradio transfere koji su ukupno teški više od milijardu funti! Stoga nije čudno kada ga britanski mediji nazovu "najutjecajnijim čovjekom u svijetu fudbala".

Prvi posao koji je Mendes radio sa Mourinhom bio je rješavanje Mourinhovog prelaska iz Porta u Chelsea 2004. godine. Od tada je njihova saradnja neraskidiva, a portugalski stručnjak je svog zemljaka davno nazvao najboljim fudbalskim menadžerom. Mendes je Mourinhu doveo Diega Costu iz Atletico Madrida, a ranije je dovodio i mnoga druga imena kao što su Pepe, Fabio Coentrao, Ricardo Carvalho...

Snagu Jorgea Mendesa najbolje pokazuje ljeto 2014. godine. Tada je ovaj menadžer završio sljedeće transfere: prelazak Jamesa Rodrigueza iz Monaca u Real Madrid za iznos od 80 miliona eura, prelazak Diega Coste iz Atletico Madrida u Chelsea za 35 miliona eura, prelazak Eliaquima Mangale iz Porta u Manchester City za oko 53 miliona eura, od čega je 30,5 miliona dobio Porto, dok je preostali novac otišao kompaniji Doyen koja je Mangalina prava dijelila sa Portom.

Ljeto 2014. godine

Istog ljeta Mendes je riješio transfer Ezequiela Garaya iz Benfice u Zenit za 15 miliona eura, posudbu Radamela Falcaa i transfer Angela di Marije koji su prešli u Manchester United. Sve to za jedno ljeto!

Veliki Sir Alex Ferguson je Mendesa nazvao najboljim menadžerom s kojim je sarađivao, a Mendes je Unitedu plasirao Portugalca Bebea koji je za klub potpisao 2010. godine a da ga Ferguson nije nijednom pogledao. Odigrao je samo dvije utakmice za klub. To je dečko koji danas ima 25 godina i od dolaska u United, brojeći posudbe i transfere, promijenio je šest klubova. Proteklu sezonu proveo je u Rayo Vallecanu za koji je postigao tri gola u 34 nastupa u Primeri. United ga je platio 8,8 miliona eura.

No, Ferguson Mendesa nije obasuo takvim komplimentima zbog Bebea, nego zbog Cristiana Ronalda koji je u United stigao na ljeto 2003. godine. Tada je Mendes od Fergusona tražio da garantuje da će Ronaldo igrati barem 50 posto utakmica, što je za 18-godišnjaka značilo puno. Ostalo je historija.

Ovog ljeta Mendes je riješio već jedan veliki transfer, a to je dolazak Renata Sancheza iz Benfice u Bayern Minhen za 27,5 miliona funti.

Sjajni menadžer je jedne prilike kazao da je riješio 68 posto tranfera Sporting Lisabona, Benfice i Porta u periodu od 2001. do 2010. godine.

U menadžerske vode zaplivao je kada je golmana Nuna prije 20 godina odveo u Deportivo La Corunu. Prethodno je bio vlasnik noćnog kluba u Portugalu.

Pored prelaska Mourinha u United, Mendesa čekaju poslovi vezani za Radamela Falcaa, Jamesa Rodrigueza, Moutinha...

Ovo je lista Mendesovih najzvučnijih klijenata:

Jose Mourinho Cristiano Ronaldo (Real Madrid) James Rodriguez (Real Madrid) Angel di Maria (PSG)

Diego Costa (Chelsea) Thiago Silva (PSG) Pepe (Real Madrid) Fabio Coentrao (Monaco) David de Gea (Manchester United) Anderson (Internacional) Ricardo Carvalho (Monaco) Joao Moutinho (Monaco) Ezequiel Garay (Zenit) Eliaquim Mangala (Manchester City) Radamel Falcao (Monaco) Renato Sanches (Bayern Minen)