Nogomet
1

Najljepši stadioni svijeta

Pripremio: N. Jamaković
Wembley
Dok nogometni klubovi u BiH jedva sastavljaju kraj s krajem i dok nas uspjesi u kolektivnim sportovima zaobilaze u širokom luku, u svijetu iz godine u godinu niču veleljepna sportska zdanja. Svaka olimpijada, kao i evropsko ili svjetsko prvenstvo u nogometu prilika su da se nadmaše prethodno izgrađeni stadioni. Evo nekih od najljepših svjetskih stadiona.

Wembley - Najskuplji na svijetu

Londonski Wembley jedan je od najljepših, ali i najskuplji stadion na svijetu. Njegova je gradnja koštala nevjerovatnih 1,5 milijardi dolara. Otvoren je 2006. godine.

Zamijenio je stari Wembley koji je izgrađen 1923. i na kojem je posljednja utakmica odigrana 7. oktobra 2000. Tad je Njemačka pobijedila Englesku s 1-0. Poznate kule-bliznakinje na starom Wembleyu zamijenjene su džinovskim polukružnim svodom, koji drži krov i koji se vidi na nekoliko kilometara od stadiona.

Novi Wembley ima kapacitet 90.000 mjesta. Nema atletsku stazu, a tribine prekriva krov, koji je dvaput viši od starog.

Ptičije gnijezdo, kako nazivaju Nacionalni stadion u Pekingu, najznačajniji je objekt izgrađen povodom Olimpijskih igara 2008.

U decembru 2003. godine 17 hiljada radnika počelo je njegovu izgradnju. Za vrijeme radova poginulo je 10 radnika, a zbog ove veleljepne građevine desetak hiljada stanovnika je moralo napustiti ognjišta.

Idealna lokacija

U aprilu 2008. godine stadion je prvi put otvoren za javnost. Postavljeno je 80 hiljada sjedišta, plus 11.000 privremenih, koja su nakon Olimpijskih igara ukonjena. Dugačak je 333, a visok 69 metara. Koštao je 500 miliona dolara.

Novoizgrađeni Green Point stadion jedan je od vizuelno najizazovnijih stadiona proteklog Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi. Smješten je na jednom od najtraženijih zemljišta u području Cape Towna, samo stotinjak metara od mora s jedne i nekoliko stotina metara od velikih planinskih masiva s druge strane.

Lokacija je idealna i što se tiče prijevoza, jer se nalazi samo nekoliko minuta hoda od glavne gradske prometne mreže. Kapacitet stadiona je 70.000 mjesta. Na njemu je odigrano jedno od polufinala takmičenja.

Emirates Stadium je otvoren 2006. godine. Prije njega, Arsenal je svoje utakmice igrao na legendarnom Highburyju, koji je preuređen u stambeni kompleks.

Jedan stadion, dvije ekipe

Emirates se trebao zvati Ashburton Grove, po kvartu u kojem se nalazi. No, pravo na ime prodato je kompaniji Emirates za 90 miliona funti, do 2020. godine. Novi Arsenalov stadion ima 60.400 mjesta, a prvu utakmicu na njemu odigrali su Arsenal i Ajax. Projekt je ukupno koštao 390 miliona funti.

Morali smo naći mjesta i za jedan njemački stadion. Allianz Arena je velebno izdanje sa 69.900 mjesta. Otvorena je 30. maja 2005., a izgrađena povodom Svjetskog nogometnog prvenstva kojem je Njemačka bila domaćin 2006. Kompanija Allianz otkupila je ime stadiona za 30 godina.

Koriste ga dvije ekipe, Bayern München i TSV 1860 München. Jedan je od najmodernijih stadiona na svijetu. Gradnja je počela 2002., a koštala je 280 miliona eura. Koje će stadion biti boje ovisi o domaćinu, boja Bayerna je crvena, TSV-a 1860. svijetlo plava, a njemačke reprezentacije bijela. Tokom dana stadion je srebrnosiv, a boju izvana mijenja u suton.

Najveći sa 150.000 mjesta

Najveći stadion na svijetu s najvećim kapacitetom gledatelja je Rungrado May Day u Pyongyangu u Sjevernoj Koreji. Kapacitet mu je 150.000 mjesta, a izgrađen je 1989. godine. Namijenjen je za više sportova. Prije dvadesetak godina na njemu se režim krvavo obračunao s generalima koji su pokušali izvesti državni udar.