Drama ne prestaje
312

Na terenu stadiona Rođeni u Mostaru utvrđene velike neravnine, FK Velež traži rješenje

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Drama s rekonstrukcijom terena na stadionu FK Velež u Mostaru ne prestaje. Nadzorni odbor je danas utvrdio neravnine koje izvođač radova nije izravnao valjanjem terena kako je garantirao, te će se raditi tamponiranje pijeskom i novo dosijavanje trave.

Neozbiljnost izvođača radova za milionski projekt zabrinula je mnoge članove FK Velež , ali i ostalih klubova u našoj zemlji kojim rade ili trebaju raditi nogometne terene.

Predstavnik Nadzornog organa za izvođenje radova koji prati sve terene za Nogometni savez BiH Nedim Ćehajić za Klix.ba kaže kako nije bio iznenađen onim što je zatekao na terenu, jer na neravnine ukazuje unazad tri mjeseca.

"Ne može se silom raditi nešto što se ne radi. I nema sile koja će popraviti zemlju tek tako, bez niza mjera i operacija da se zemlja dovede u ravninu kako treba. Za to je potreban dresing pijeskom kako bi se teren doveo do granica tolerancije", kaže Ćehajić za Klix.ba.

Ističe da je prije dva mjeseca dao nalog da se ta trava digne i uradi nova, što bi bilo najlakše, najbrže i najjednostavnije. Međutim izvođač radove se grčevito borio protiv toga i tvrdio da će valjanjem terena ispraviti greške koje su se dogodile ranije, te izbjegavao nove metode za sanaciju terena, ali mu to nije prošlo na kraju.

Tako će se provesti metoda tamponiranje trena i popunjavanje neravnina pijeskom te dosijavanje trave da se teren dovede u razumno stanje.

"Nasipat će se pijesak cijelom površinom jer će se vršiti dosijavanje trave da se dodatno progušća, a na dijelovima gdje se nalaze neravnine će se staviti veći sloj pijeska da se neutrališu neravnine koje se pojavljuju i da to bude u granicama tolerancije", pojasni nam je Ćehajić.

Ističe kako sada za te aktivnosti problem pričinjava kišno vrijem što će ih dodatno usporiti, ali kako tvrdi Nadzor će prati sve aktivnosti i insistirati da se teren stadiona Rođeni u Mostaru dovede u stanje prihvatljivosti, jer su za njega izdvojena milionska sredstava.

Senad Kevelj (Foto: G. Š./Klix.ba)
Senad Kevelj (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednik FK Velež Senad Kevelj kaže kako Uprava kluba apsolutno vjeruju Nadzornom odboru i daju mu punu podršku oko sanacije terena.

"Sve korake koje Nadzor definiše mi apsolutno podržavamo, jer nemamo drugi načina da stvari iskontrolišemo do kraja. Nama je cilj na kraju dobiti funkcionalan tren i tražimo samo da se uradi onako kako je planirano prema projektu i onako kako Nadzor kaže. Očekujemo da Nadzor ispoštuje ugovorene obaveze prema izvođaču radova i da zaštiti FK Velež", kazao je Kevelj za Klix.ba.

Podsjetimo da je bivša Uprava mostarskog kluba nagovještavala kako će tražiti obeštećenje, jer je FK Velež pretrpio ogromne štete zbog neodgovornosti izvođača radova, a Kevelj nam je potvrdio da će na tom tragu nastaviti i nova Uprava.