Borba s huliganima
0

Na njemačkim stadionima uskoro skeneri lica

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Fudbalski navijači u jednoj njemačkoj državi možda će morati da prolaze kroz skener lica na stadionima, prijedlog je Ministarstva unutrašnjih poslova radi iskorjenjivanja huliganizma.

Prijedlozi, koji podrazumijevaju poređenje biometrijskih podataka posjetilaca sa bazom podataka poznatih huligana, već su kritikovani kao "orvelovski" od jednog nacionalnog udruženja navijača.

Međutim, ministar unutrašnjih poslova bivše istočne njemačke države Meklenburg-Vorpormern Lorenc Kafijer, rekao je da važeće mjere za sprečavanje huligana da izbjegnu obezbjeđenje na stadionima, kao što je zabrana mečeva, nisu urodile plodom.

"Zajedno sa personalizovanim ulaznicama i skenerima lica poznati huligani biće držani van stadiona", rekao je Kafijer.

U zemlji koja ima teška iskustva u vezi sa praćenjem ljudi bilo koji vid monitoringa dočekuje se sa sumnjom.

"Ova ideja je sramotna za demokratiju i podsjeća na Orvelovu '1984.'", rekao je Filip Markhard, portparol nacionalnog Udruženja navijača.

On je dodao da je pokušaj da se problem rješava praćenjem, a ne suočavanjem sa suštinom problema je van realnosti i, iznad svega, to je drastičan napad na građanske slobode pojedinaca.
Facijalno ili prepoznavanje lica već je uvedeno u nekim zemljama kao što su Poljska i Brazil, koje pokušavaju da iskorijene nasilje na stadionima, odnosno spriječe ulazak nasilnika na mečeve.