Rođenje novog talenta
7

Na meču Bayera i Bayerna ispisana historija Bundeslige i srušen rekord iz 2005. godine

K. H.
Florian Wirtz (lijevo) (Foto: EPA-EFE)
Florian Wirtz (lijevo) (Foto: EPA-EFE)
Florian Wirtz, 17-godišnji nogometaš Bayera iz Leverkusena, postao je najmlađi igrač u historiji Bundeslige koji se upisao u listu strijelaca.
Ovaj mladi igrač u porazu svog tima od Bayerna rezultatom 4:2 ušao je u igru u drugom poluvremenu, odnosno nakon prvih 45 minuta, a onda je u 89. minuti lijepim udarcem matirao nemoćnog Neura i postavio konačan rezultat.

On je sa 17 godina i 34 dana postao najmlađi igrač u historiji Bundeslige koji je postigao pogodak, a taj rekrod je do sada držao Nuri Sahin koji je sa 17 godina i 82 postigao pogodak 2005. godine za Borussiju Dortmund.

Sahin, ipak, još uvijek drži rekord kada je u pitanju starosna dob s kojom je debitovao u Bundesligi, a on je za prvi tim Borussije Dortmund zaigrao kada je imao 16 godina i 335 dana. Wirtz je, s druge strane, najmlađi igrač koji je zaigrao u historiji Bayera.

Wirtz je u Bayer stigao nedavno iz mlade ekipe Kolna, a za samo nekoliko mjeseci uspio je dokazati svoj kvalitet i dobiti priliku za igru, što je, ako je sudeći prema minutaži koju dobija i igrama koje prikazuje na terenu, i opravdao.