Svi osim Begovića
19

Na koga je Prosinečki računao u kvalifikacijama: Pozivao 39 igrača, mnogi razočarali

K. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Selektor nogometne reprezentacije BiH Robert Prosinečki koristio je 39 igrača u kvalifikacijama za Euro 2020. godine, a najviše utakmica u dresu bh. tima odigrali su Ibrahim Šehić i Ermin Bičakčić (9).

Iako je Robert Prosinečki na početku svog mandata na klupi reprezentacije BiH istakao da se poziv u nacionalni tim mora zaslužiti i da će poziv dobijati samo oni igrači koji svojim kvalitetom i zalaganjem zasluže to, a podatak da je 39 igrača u roku godine dana našlo svoje mjesto na spisku selektora BiH govore da popularni Žuti nije bio do kraja principijelan u svojim statovima.

Na golmanskoj poziciji dominirao je Ibrahim Šehić koji je branio u devet susreta, dok je Kenan Pirić priliku dobio tek u posljednjem meču protiv Lihtenštajna. Prosinečki je pozive slao na adresu još tri golmana: Jasmina Burića, Vladana Kovačevića i Vedrana Kjosevskog, ali oni nisu dobili priliku da stanu među stative Zmajeva u ovom ciklusu. Na osnovu navedenog, ostaje nejasnoća zbog čega jedan od najuspješnijih golmana u historiji reprezentacije BiH Asmir Begović nije dobio poziv u ovom ciklusu.

U odbrani je selektor Prosinečki puno mijenjao i tražio dobitnu kombinaciju. Ermin Bičakčić je odigrao devet utakmica, što ga uz Šehića čini igračem s najviše nastupa, a po šest utakmica su odigrali Sead Kolašinac i Ervin Zukanović. Četiri nastupa u odbrani su zabilježili Eldar Ćivić i Darko Todorović, Toni Šunjić, Zoran Kvržić i Adnan Kovačević su zabilježili po tri nastupa. Dva puta priliku za igru dobio je Marko Mihojević, a jednom su igrali Samir Memišević i Bojan Nastić.

Vezni red je poprilično šarolik kada je u pitanju povjerenje koje je Prosinečki pružao svojim igračima. Najviše nastupa ima Miralem Pjanić (8) i on je propustio samo utakmice protiv Finske zbog crvenog kartona i posljednje kolo protiv Lihtenštajna zbog lakše povrede, a s njim u veznom redu najviše je igrao Amer Gojak koji također ima osam nastupa. Sedam puta priliku za igru dobili su Gojko Cimirot i Muhamed Bešić, dok je Elvis Sarić šest puta dobio priliku u veznom redu. Rade Krunić je u ovim kvalifikacijama upisao pet nastupa, Mato Jajalo četiri, a Deni Milošević tri puta.

Dino Hotić priliku je dobio u meču protiv Lihtenštajna, što mu je ujedno bio i debi u dresu reperzentacije, baš kao i Haris Hajradinović, dok je Stjepan Lončar dva puta dobio priliku da zaigra u ovim kvalifikacijama. Jedini igrač koji je dobio poziv u veznoj liniji, a nije nastupa za Zmajeve jeste veznjak Norwicha Mario Vrančić.

U napadu je Prosinečki također tražio dobitnu komibnaciju, a najviše nastupa svakako da ima kapiten Edin Džeko koji je igrao u osam susreta, propustivši samo mečeve protiv Finske i Grčke zbog povrede. Veliko povjerenje imao je i Edin Višća koji je potpuno zakazao u osam odigranih utakmica postigavši samo jedan gol protiv Lihtenštajna na domaćem terenu, dok je šest nastup uz također gol protiv Lihtenštajna imao i Haris Duljević.

Osvježenje u napadu svakako je Armin Hodžić koji je u četiri odigrane utakmice tri puta postigao gol, a priliku da se dokažu imali su Rijad Bajić i Izet Hajrović koji su odigrali po tri meča. Izet je u meču protiv Finske postigao jedan gol, dok se Bajić nije uspio upisati u listu strijelaca.

Elvir Koljić igrao je meč protiv Armenije na Grbavici u 1. kolu nakon kojeg je doživio tešku povredu i tek nedavno se vratio na teren, Goran Zakarić također nije igrao nakon Armenije, a Irfan Hodžić, Smail Prevljak i Kenan Kodro nisu dobili priliku za igru u ovim kvalifikacijama iako su se našli na spisku selektora Prosinečkog.