Nogomet
3

Na jednom od ovih stadiona će igrati i nogometna reprezentacija BiH

Klix.ba
Arena Amazonia
Dobiti organizaciju svjetskog prvenstva u nogometu za svaku zemlju je velika čast i odgovornost. Kada u junu sljedeće godine otvori vrata nogometašima iz 32 zemlje i milionima ljubitelja "najvažnije sporedne stvari na svijetu" iz cijelog svijeta, znat ćemo da li je Brazil dorastao ovom zadatku, no kako sada stvari stoje, domaćini nemaju razloga za brigu.

Najvažniji segment jednog svjetskog prvenstva su stadioni. Svjestan te činjenice Brazil nije štedio i bacio se u izgradnju novih i modernizaciju postojećih stadiona.

I dok javnost u našoj zemlji s nestrpljenjem iščekuje žrijebanje gruba za Svjetsko prvenstvo u decembru, kada ćemo znati u kojem gradu i na kojem stadionu će igrati i nogometna reprezentacija BiH, predstavljamo vam 12 veličanstvenih stadiona od kojih su neki još uvijek u izgradnji.

Maracana, Rio de Janeiro

Ovo je bez sumnje najpoznatiji stadion na svijetu, izgrađen još 1950. godine. Renoviran je i otvoren u aprilu, a njegov kapacitet je 73.531 sjedišta. Na Maracani će se odigrati sedam utakmica, a najvažnija je svakako ona zakazana za 13. juli 2014., odnosna finale Svjetskog prvenstva. Nema sumnje da će biti spektakularno.

Arena de Sao Paulo

Sao Paulo je jedan od gradova koji nije imao infrastrukturu da ugosti Svjetsko prvenstvo, stoga je morao izgraditi novi, moderni stadion za koji već sada kažu da će biti jedan od najljepših u Brazilu. Gradnja još uvijek nije završena, a očekuje se da to bude do kraja godine. Stadion će moći primiti 65.807 navijača, a na njemu će se održati i svečana ceremonija otvorenja Svjetskog prvenstva. U izgradnju Arene de Sao Paulo uloženo je 403 miliona dolara.

Arena Amazonia, Manaus

Iako Manaus nema nogometnu tradiciju, organizatori ga nisu htjeli zaobići s obzirom na to da se nalazi u samom centru Amazonske prašume koja je jedno od glavnih obilježja Brazila. Amazonija je bila inspiracija za izgled stadiona koji će biti ograđen metalnom strukturom dizjaniranom tako da liči na slamnatu košaru - najpoznatiji proizvod regije. Renoviranje stadiona je pri kraju, a kada se to desi moći će primiti 42.374 navijača.

Castelao, Fortaleza

Sagrađen 1973. godine, zvaničan naziv ovog stadiona je Estadio Governador Placido Castelo. Renoviranje je završeno još prije Kupa konfederacije 2013. Kapacitet stadiona povećan je na 58.704 sjedišta, a može se pohvaliti podzemnim parkingom s 1.900 mjesta i novim krovom koji sada natkriva sve tribine, ali i prostor predviđen za sjedenje stručnih štabova.

Dunas, Natal

Ovo je bio izuzetno zahtjevan i komplikovan projekt. Naime, stadion je napravljen tako da podsjeća na pješčane dine koje su jedna od najimpresivnijih prirodnih atrakcije regije Natal. Očekuje se da izgradnja bude završena do kraja godine. Kapacitet stadiona će biti 42.086 mjesta.

Arena Fonte Nova, Salvador

Na mjestu na kojem je iznikla Fonte Nova još je 1951. otvoren stadion. No, 2007. godine je zatvoren i srušen kako bi se za potrebe Svjetskog prvenstva izgradio novi, bolji i moderniji. Stadion kapaciteta 52.000 mjesta i jednostavnog dizajna završen je i spreman da ugosti nogometaše i navijače.

Arena Pernambuco, Recife

Grad nadaleko poznat po nogometnoj tradiciji dobio je novi stadion čija specifičnost će biti svjetlosni efekti tokom igranja utakmica u večernjim satima. Projekt je koštao oko 250 miliona dolara, a stadion s 44.000 mjesta će svečano biti otvoren sljedeće godine.

Mineirao, Belo Horizonte

Stadion je u potpunosti obnovljen i poboljšan kako bi odgovorio zahtjevima takmičenja kakvo je Svjetsko prvenstvo u nogometu. Otkako je otvoren 1965. godine, ugostio je brojne utakmice nacionalne selekcije Brazila, kao i klubova Atletico Mineiro i Cruzeiro. Ima 62.547 mjesta.

Arena da Baixada, Curitiba

Sagrađen davne 1914. godine te prvi put renoviran 1999., Baixada se smatra jednim od najmodernijih stadiona u Brazilu. Pred planetarnu smotru nogometa, stadion bogate itradcije je nanovo obnovljen što je uključivalo i povećanje broja mjesta pa sada može primiti 40.000 gledatelja.

Beira-Rio, Porto Alegre

Ovaj stadion nalazi se na obali rijeke Guaiba, na samom jugu zemlje. Najveći je stadion u tom dijelu Brazila, stoga je dobio nadimak Div Beira-Rio, a službeno je poznat kao Estadio Jose Pinheiro Borda. Otvoren je 1969. godine, a zanimljivo je da su navijači Internacionala pomagali njegovu izgradnju donirajući cigle, željezo i cementu. No, njegovoj obnovi za potrebe Svjetskog prvenstva se pristupilo puno ozbiljnije, a glavna karakteristika projekta je postavljanje inovativnog metalnog krova. Kapacitet stadiona je 50.000 mjesta.

Arena Pantanal, Cuiaba

Kako je regija Pantanal bogata florom i faunom, tako je to bila i tema projekta izgradnje novog stadiona. U tome i prilog govori nadimak koji je stadion dobio - Veliki zeleni. Izgrađen je namjenski za Svjetsko prvenstvo, a riječ je o višenamjenskom objektu koji će moći ugostiti još mnogo sportova u ovom gradu. Na njemu će se igrati četiri utakmice, a svaku će moći pratiti 43.000 navijača.

Mane Garincha Nacional, Brasilia

Malo koji grad u Brazilu može se pohvaliti arhitektonskim dostignućima kao prijestolnica Brazila. Stoga je i novi stadion odraz toga. Na njemu su već igrane utakmice Kupa konfederacije, a tokom Svjetskog prvenstva bit će domaćin sedam susreta, među kojima su i četvrfinalne. Dizajneri su inspiraciju crpili iz antičkog koloseuma, a cijeli projekt je koštao oko 400 miliona dolara. Može primiti 68.000 navijača.