Majstorija Crnogorca
24

Na današnji dan Savićević je postigao jedan od najljepših pogodaka u finalima Lige prvaka

F. Z.
Na današnji dan 1994. godine odigrano je finale Lige prvaka u Atini, a Milan Fabija Capella slavio je protiv moćne Barcelone Johana Cruyffa rezultatom 4:0.

Katalonci su u susret ušli kao veliki favoriti, ali su na kraju prijestolnicu Grčke napustili sa četiri gola u svojoj mreži i bez "ispaljenog metka". Capello je imao velike probleme pred ovo finale. Legendarni Marco Van Basten i tada najskuplji nogometaš svijeta Gianluigi Lentini bili su povrijeđeni. Kapiten Franco Baresi bio je suspendovan, baš kao i Alessandro Costacurta, a pravila UEFA-e tada su nalagala kako mogu igrati najviše tri stranca u ekipi.

Capello se tako u finalu morao odreći usluga Jean-Pierrea Papina, Florina Raducioiua i Briana Laudrupa. Dok Cruyff nije mogao računati na drugog brata Laudrupa - Michaela.

Nakon prvih 45 minuta Milan je golovima Daniela Massara vodio rezultatom 2:0, a već na početku drugog poluvremena Savićević je zapečatio sudbinu Katalonaca. Iskoristio je grešku Miguela Angela Nadala i fantastično lobovao Andonija Zubizaretu za jedan od najljepših pogodaka u finalima Lige prvaka.

"Dok je lopta odskakala, vidio sam da je Zubizareta malo izašao sa gol linije i odlučio sam da šutiram. Tokom karijere nisam bio poznat po tome da često biram lob udarac. Više je po tome bio prepoznatljiv Robert Prosinečki. Međutim, u toj situaciji sam pokušao da budem precizan, šutirao sam lako i čim je lopta krenula ka golu, počeo sam da se radujem jer sam vidio da ulazi u gol", rekao je Savićević.

Do kraja utakmice Milan je preko Marcela Desaillyja postigao i četvrti pogodak za konačnih 4:0. Francuz je postao prvi nogometaš koji je dvije godine zaredom bio prvak Evrope s dva različita kluba. Sezonu ranije titulu prvaka Evrope proslavio je s Olympique Marseilleom.

U ovom finalu za Barcelonu su igrali Zubizareta, Ferrer, Guardiola, Koeman, Nadal, Bakero, Sergi, Sotichkov, Amor, Romario i Begiristain, dok je Capello na teren izveo ovih 11 nogometaša: Rossi, Tassotti, Panucci, Albertini, Galli, Maldini, Donadoni, Desailly, Boban, Savićević i Massaro.