Nogomet
18

Na današnji dan prije tri decenije Czuhay je srušio Željin san o finalu Kupa UEFA

Klix.ba
Mehmed Baždarević sa kapitenskom trakom protiv Videotona
Mehmed Baždarević sa kapitenskom trakom protiv Videotona
Na današnji dan prije tri decenije odigrana je najčuvenija utakmica u historiji klupskog fudbala naše zemlje.

Noć u kojoj je Željezničar na Grbavici ugostio Videoton nije imala sretan kraj, ali je noć o kojoj se i danas priča.

Želju predvođenog trenerskim magom Ivicom Osimom od finala Kupa UEFA dijelile su dvije minute. Na putu do polufinala Plavi sa Grbavice eliminisali su bugarski Sliven (ukupnih 5:2), švicarski Sion (3:2), Dinamo Minsk (3:1), dok je u polufinalu čekao tada moćni Videoton.

Mađari su prije Željezničara eliminisali Duklu Prag (1:0), PSG (5:2), Partizan (5:2), a u četvrtfinalu boljim izvođenjem penala i slavni Manchester United.

Prvi polufinalni meč odigran je 10. aprila 1985. u Szekesfehervaru. Rezultatom 3:1 trijumfovao je Videoton.

Već u petoj minuti uzvratne utakmice u Sarajevu Edin Bahtić postiže pogodak za vodstvo Željezničara. Nakon gužve pred golom Mađara Bahtić se najbolje snašao i postigao gol iz drugog pokušaja. Željo je nastavio igrati ofanzivno, a prilike pred golom Videotona redale su se jedna za drugom. Početkom drugog poluvremena Ćurić je propustio najbolju priliku na utakmici. Nakon Ćurića veliku priliku propustio je i Bahtić.

Ćurić se ipak iskupio za prethodni veliki promašaj kada je sredinom drugog poluvremena povećao vodstvo Željezničara na 2:0. Bahtić je prethodno centrirao, a golman Mađara pogriješio. Bio je to rezultat koji je Željezničaru garantovao finale Kupa UEFA.

Potom je Bahtić propustio još jednu veliku priliku. U jednom od rijetkih napada Mađara, desni bek Czuhay u 88. minuti utakmice postigao je pogodak za 2:1. Nastao je muk na stadionu, primljen gol iz ničega i poznata gestikulacija Ivice Osima. Posljednji sudijski zvižduk značio je i kraj svih nadanja za tim Ivice Osima i hiljade tužnih navijača na prepunom stadionu. Mađari su otišli na megdan Real Madridu u finale, gdje su poraženi rezultatom 3:1.

FK Željezničar - Videoton 2:1 (prva utakmica 1:3)

Strijelci: 1:0 – Bahtić (5), 2:0 – Ćurić (72), 2:1 – Czuhay (87).

Željezničar: Škrba, Berjan, Baljić, Šabanadžović, Čapljić, Komšić, Bahtić, Škoro, Ćurić, (Čilić), Baždarević, Samardžija.

Videoton: Lajoš Distl, Čuhai, Horvat (Novat), Peter Distl, Veg, Burča, Boršanji, Vitman, Sabo, Vadas, Palković.