Nogomet
79

Na današnji dan prije dvije i po decenije na Maksimiru je počeo raspad Jugoslavije

Klix.ba
Zvonimir Boban u Maksimiru sa navijačima
Dinamo - Crvena zvezda
Na današnji dan prije 25 godina na zagrebačkom stadionu Maksimir trebao se odigrati meč Jugolige između Dinama i Crvene zvezde.

Meč klubova koji su do tog dana bili dio velike četvorke ipak nije odigran, a mnogi Dinamovi navijači taj dan doživljavaju zapravo kao dan kada je počeo Domovinski rat u Hrvatskoj.

Umjesto fudbalskog spektakla došlo je do divljanja gostujućih navijača, nakon čega su Bad Blue Boys probili ogradu na sjevernoj tribini stadiona i sukobili se sa policijom koja je štitila divljanje beogradskih navijača.

Neredi su počeli kada su srpski huligani predvođeni ratnim zločincem Željkom Ražnjatovićem Arkanom počeli uništavati južnu tribinu, a potom i napali gledaoce. Bad Blue Boys su potom srušili ogradu na sjevernoj tribini i utrčali na travnjak gdje je nastao pravi haos. Policija je uzvratila upotrijebivši pendreke, suzavac i vodeni top.

U metežu, dok se većina igrača povukla u svlačionice, tadašnji kapiten Dinama Zvonimir Boban je krenuo braniti navijače. Kada ga je jedan od policajaca udario pendrekom, Boban mu je uzvratio skočivši mu nogama u trbuh. Zbog toga je kažnjen s devet mjeseci neigranja, a selektor Ivica Osim nije ga uvrstio među putnike na Svjetsko prvenstvo u Italiji.

Utakmica nikada nije odigrana, a u neredima je povrijeđeno blizu 200 osoba. Na sreću mrtvih nije bilo.

Tadašnji policajac Refik Ahmetović, koji je udario Bobana prije nekoliko godina je otkrio da su ga kolege nagovarale da ubije Bobana.