Godišnjica smrti
1

FOTO+VIDEO / Na današnji dan napustio nas je legendarni Josip Katalinski Škija

Piše: Edin Isanović
Prije godinu dana preminuo je jedan od najboljih bh. nogometaša svih vremena Josip Katalinski - Škija. Legenda FK Željezničar koji je prije svega i iznad svega bio veliki čovjek. Škija je bio sportska veličina, uzor svim sportistima u bivšoj Jugoslaviji, jedinstveni model kako se odnosi prema sportu i životu, kako se bori na terenu.
Katalinski stoji peti s desna na lijevo prije početka humanitarne utakmice u Genku 1993. godine
Katalinski stoji peti s desna na lijevo prije početka humanitarne utakmice u Genku 1993. godine
Svoju uspješnu nogometnu karijeru počeo je graditi u omladinskom pogonu FK Igman sa Ilidže. Međutim, već 1964. godine priključuje se juniorima FK Željezničar.

Već naredne godine sa svega 17 godina debituje za prvi tim. Bio je član slavne generacije Plavih koja je 1972. godine dotakla vrh u jugoslovenskom prvenstvu. U dresu tim sa Grbavice digrao je više od 350 utakmica. Kao odbrambeni igrač često je bio i strijelac.

Dobitnik Šestoaprilske nagrade

Nakon deset godina provedenih u Željezničaru, 1975. godine odlazi u francusku Nicu, gdje ostaje sve do 1978. godine, kada zbog hroničnih problema sa povredama odlučuje prekinuti svoju igračku karijeru.

Tokom svog boravka u Nici bio je veliki prijatelj sa slavnim francuskim glumcem Jean Paul Belmondom. Od 1975. godine nosilac Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Godinu ranije proglašen je za najboljeg nogometaša Jugoslavije.

Za A reprezentaciju tadašnje države debitovao je 14. juna 1972. godine protiv reprezentacije Venecuele, gdje je postigao i svoj prvjenac.

Za nacionalni tim odigrao je 41 utakmicu, te postigao 10 golova, od kojih je svakako najvažniji onaj protivreprezentacije Španije 1974. godine na Waldstationu u Frankfurtu, kada je tim golom donio Jugoslaviji plasman na Svjetsko prvenstvo 1974. godine.

Istinski idol

Posljednju utakmicu za reprezentaciju odigrao je 8. maja 1977. godine protiv reprezentacije Rumunije u Zagrebu, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1978. godine u Argentini.

Prije smrti radio je kao koordinator pri NFSBiH. Tokom ratnog perioda bio je predsjednik FK Željezničar.

Katalinski je bio potpredsjednik NSBiH u vrijeme kada su odigrane humanitarne utakmice bh. selekcije 9. i 22. marta 1993. godine u Genku i Koblenzu. Fudbalski/nogometni savez Kantona Sarajeva pokrenuo je inicijativu da se jedna ulica u Kantonu Sarajevo nazove po legendarnom nogometašu. Inicijativa je upućena na adrese gradonačelnika grada Sarajevo, te načelnike općina Ilidža i Novo Sarajevo.

Nadamo se da će jedna ulica u glavnom gradu BiH dobiti ime po legendni. Škija je mnogima davao savjete, učio ih životu, ne samo sportu.

Jednostavno, Škija je bio je istinski idol...