Kontroverzne odluke
105

Na današnji dan Chelsea je pokraden protiv Barcelone, poslije 13 godina sudija Ovrebo priznao greške

E. B.
Ballack traži da Ovrebo svira penal (Foto: EPA-EFE)
Ballack traži da Ovrebo svira penal (Foto: EPA-EFE)
Na današnji dan prije 13 godina desila se jedna od najvećih krađa u historiji nogometa. U uzvratnom susretu polufinala Lige prvaka Chelsea i Barcelona su odigrali 1:1 na Stamford Bridgeu, te su Katalonci prošli u finale.

U prvom meču na stadionu Camp Nou rezultat je glasio 0:0, a Chelsea je u uzvratu poveo sa 1:0 eurogolom Michaela Essiena u 9. minuti, a u 90+3. Andres Iniesta je pogodio za 1:1 i prolaz barcelone u finale s obzirom da je tada važilo pravilo postignutog gola u gostima.

Ipak, centralna figura meča bio je sudija Tom Henning Ovrebo koji je u nekoliko navrata odlučio ne suditi penal za Chelsea.

Ovrebo je najprije u 24. minuti nakon prekršaja Danija Alvesa nad Florentom Maloudom umjesto penala dosudio slobodan udarac, a dvije minute kasnije Didier Drogba je pao u duelu sa Ericom Abidalom, no ni to nije bio penal po Ovrebovom mišljenju.

U 82. minuti Nicolas Anelka je izlazio sam pred golmana Victora Valdesa, ali je Gerard Pique rukom zaustavio loptu u kaznenom prostoru. Ni to nije Ovrebo okarakterisao kao penal.

Nakon Iniestinog pogotka Chelsea je dobio korner i posljednju priliku za pogodak i prolazak u finale. Frank Lampard ga je izveo, Michael Ballack je šutirao iz voleja, Samuel Eto'o je zaustavio loptu rukom, ali ni to nije bio penal za Ovreba.

Uzalud je Ballack trčao za Ovrebom i protestovao, a nakon posljednjeg sudijskog zvižduka Drogba je vrištao u kameru uz sada već kultno "It's a fu*king disgrace!", Barca je prošla u finale i osvojila Ligu prvaka pobjedom nad Manchester Unitedom rezultatom 2:0.

Ovrebo je sada, 13 godina poslije te utakmice, otvoreno priznao da je pogriješio.

"Bilo bi mi daleko lakše da Barcelona nije postigla taj gol. Chelsea bi prošao u finale, a njegovi navijači bi otišli u pivnicu i govorili kako su oštećeni za tri, četiri, pet, šest penala, ali da to nema veze jer su prošli dalje", rekao je Ovrebo u razgovoru za Sportsmail i nastavio:

"Navijači Chelseaja nisu u pravu da sam trebao svirati četiri ili pet penala, ali svako ko se razumije u pravila igre zna da sam trebao svirati sigurno jedan penal. No, ne mogu reći o kojoj se tačno situaciji radi jer nemam tačan odgovor, to je samo moja percepcija. Takve stvari se dešavaju, posebno tada kada nismo imali VAR. Nekada ne vidiš penal, nekad crveni karton, nekad neku drugu ključnu odluku. Ja sam dao sve od sebe da sudim dobro u tom meču, ali nisam uspio u tome", priznao je Ovrebo.

Norvežanin je istakao i kako ne žali zbog odluka koje ej donio te večeri na Stamford Bridgeu.

"Da sam imao VAR, siguran sam da bi neke od odluka koje sam donio budu drugačije. Ali, ne mogu žaliti zbog njih jer znam da sam dao sve od sebe da one budu ispravne. Naučio sam mnogo iz te utakmice i to mi je najbitnije. Napravio sam i druge greške tokom 40 godina karijere i ne mogu žaliti zbog svih njih", poručio je Ovrebo.