Lijepo se prisjetiti
198

Na današnji dan 2013. godine smo pobijedili Litvaniju i plasirali se na SP u Brazilu

E. K.
Senad Lulić, Edin Džeko i Vedad Ibišević na utakmici protiv Litvanije (Foto: EPA)
Senad Lulić, Edin Džeko i Vedad Ibišević na utakmici protiv Litvanije (Foto: EPA)
Na današnji dan 2013. godine nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je igrala utakmicu posljednjeg kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv selekcije Litvanije.

Utakmicu smo uspjeli riješiti u svoju korist rezultatom 1:0, a jedini pogodak na utakmici je djelo Vedada Ibiševića iz 68. minute susreta koji je tako svojim golom odveo Zmajeve na prvo veliko takmičenje u historiji.

Cijela država je tada živjela za nogomet u Bosni i Hercegovini i nogometnu reprezentaciju naše zemlje pa su izabranici Safeta Sušića sa prve pozicije uspjeli ostvariti plasman u Brazil.

Nogometaši našeg nacionalnog tima su se istu noć iz Kaunasa vratili u Bosnu i Hercegovinu, a ispred Vječne vatre ih je dočekao ogroman broj navijača koji su željeli proslaviti plasman na Mundijal.

Sam stadion u Kaunasu bio je kompletan u žutim i plavim bojama, a na kraju su se svi mogli i radovati jer smo uspjeli ostvariti historijski rezultat.

Bili smo tada u grupi sa Grčkom, Slovačkom, Litvanijom, Latvijom i Lihtenštajnom, a zabilježili smo osam pobjeda uz remi protiv Grčke u gostima te poraz od Slovačke u Zenici na stadionu Bilino polje.

Kvalifikacije smo okončali na prvom mjestu sa 25 bodova koliko je imala i Grčka na drugom mjestu, ali lošijom gol razlikom. Mi smo imali 30:6 (+24), a Grci 12:4 (+8).