Marcel Benz, predstavnik UEFA-e
0

N/FS BiH do 31. decembra dobija novog predsjednika

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Izborna skupština Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH morat će biti održana do 31. decembra ove godine, a prije sjednice morat će biti sprovedeni izbori na nižim nivoima (kantonalni, područni i entitetski savezi), zaključeno je u petak na sastanku Komiteta za normalizaciju N/FS BiH sa predstavnicima FIFA i UEFA, Evom Pasquier i Marcelom Benzom.

Tako su članovi Komiteta, predvođeni predsjednikom Ivicom Osimom, uspjeli uvjeriti predstavnike UEFA-e i FIFA-e da odustanu od prvobitnog plana iz tzv. "mape puta" da izbori budu održani samo na državnom nivou, čime bi se direktno omogućio povratak grobarima bh. fudbala na rukovodeća mjesta u N/FS BiH, iako će pojedinci moći biti kandidovani za Izvršni odbor, odnosno funkciju predsjednika N/FS BiH u četverogodišnjem mandatu.

"Jedna od odluka koju smo donijeli pri ukidanju suspenzije je da Komitet za normalizaciju ostaje u funkciji Izvršnog odbora do održavanja Izborne skupštine, odnosno izbora novog IO. Prije Izborne skupštine statute sa državnim savezom moraju uskladiti i entitetski. Na osnovu toga izbori će biti provedeni od dna do vrha fudbalske piramide u BiH", rekao je predstavnik UEFA-e Marcel Benz.

On je naveo kako će članovi Komiteta biti u radnoj grupi čiji je cilj donošenje prijedloga nove "mape puta", koji će biti proslijeđen FIFA-i i UEFA-i. Po njihovom odobrenju te "mape" krenut će se u realizaciju izbornog procesa. Sve bi trebalo biti završeno do 31. decembra, dokad bi N/FS BiH trebao dobiti novi IO i predsjednika u četverogodišnjem mandatu.

Benz je na upit novinara odgovorio da se u IO Saveza mogu vratiti i oni koji su tu sjedili prije suspenzije, ako ih predlože njihove baze. Ipak, naveo je da će izbori biti provedeni u skladu s novim statutom i po jasnim pravilima.