Usvojene smjernice
0

Ivica Osim na čelu Komiteta za normalizaciju NS BiH

Sarajevo-x.com
Ivica Osim izabran je za predsjedavajućeg Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH, a njegov zamjenik je Darko Ljubojević, odlučeno je na sjednici u Beču.

Nakon šestosatnog zasjedanja zaključeno je da Skupština NS BiH 26. maja novim statutom ukine postojeće predsjedništvo i imenuje predsjednika Saveza. Ako se to ne desi, bit ćemo suspendovani još godinu.

Statut bi, prema prvim informacijama, trebali usvojiti članovi Skupštine koji su 29. marta na sjednici u sarajevskom hotelu Holiday Inn odbili prijedlog FIFA i UEFA zbog čega smo i suspendovani 1. aprila.

Prema svemu sudeći, FIFA i UEFA očekuju da ljudi koji su imenovani u Komitet za normalizaciju NS BiH svojim autoritetom utiču na članove Skupštine Saveza kako bi oni usvojili novi statut, u skladu sa zahtjevom evropske i svjetske kuće nogometa.

Međutim, generalni sekretar Nogometnog saveza BiH Jasmin Baković ističe da još nije poznato u kojem će sastavu biti održana Skupština NS BiH 26. maja.

"To će biti treća, posljednja šansa za NSBiH. Ako usvojimo statut imamo garancije od FIFA-e i UEFA-e da će sankcije biti povučene 1. juna. Ako ne dođe do usvajanja statuta Nogometni savez BiH bit će suspendiran još godinu dana", kazao je Baković, dodavši da bi sastav Skupštine trebao biti definiran na narednim sastancima Komiteta, koji će imati novu sjednicu u srijedu, 20. aprila u Sarajevu.

Više detalja bit će poznato večeras kad članovi Komiteta stignu na sarajevski aerodrom.