Nogomet
12

Muzurović: Baždarević će svoju borbenost prenijeti na igrače, nadam se Euru

Piše: D. B.
Fuad Muzurović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fuad Muzurović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Novi selektor nogometne reprezentacije BiH izabran je u subotu, a to je Mehmed Baždarević. O njemu smo razgovarali sa bivšim selektorom Zmajeva Fuadom Muzurovićem, koji je izrazio veliko povjerenje u Baždarevića.

Muzurović je istakao da bi podršku pružio svakom od kandidata te da vjeruje da će Baždarević biti uspješan kao selektor, ako ne u ovom, onda u sljedećem ciklusu kvalifikacija.

"Bilo ko da je izabran za selektora, ja bih mu poželio sve najbolje i da uspije iskoristiti teoretsku šansu za odlazak na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Meši želim sve najbolje. Želim da mu selektorska karijera bude blistava kao i igračka. Znam da će uraditi sve da odemo na EP, a ako to ne uspije, siguran sam da će nas odvesti na SP", izjavio je Muzurović.

Baždarevića čeka težak zadatak, a to je plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Zmajevi nakon četiri utakmice imaju samo dva boda. Ova je situacija podsjetila Muzurovića na onu u kojoj se on našao kao prvi selektor reprezentacije BiH.

"Nešto slično se i meni dogodilo, kada sam imao zadatak da formiram reprezentaciju i da je pokušam odvesti na veliko takmičenje. Iako nismo uspjeli u kvalifikacijama, kao selektor sam napravio dobru ekipu, što su drugi koristili, a ja dobio otkaz. Ne bih želio da jedan velikan kao što je Mehmed Baždarević, koji je u teškim vremenima igrao za reprezentaciju, bude 'istrošen'. Njemu je potreban ugovor koji će mu omogućiti da pokuša iskoristiti teoretske šanse za plasman na EP, ali da njegov pravi ugovor počne u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji", rekao je bivši selektor BiH.

Baždarević je bio kompletan i veoma borben nogometaš.

"Meša je legenda. U Željezničaru i reprezentaciji se isticao svojom agresivnošću i željom, za njega nije bilo izgubljene lopte. On je bio veliki borac i nikad nije razočarao. Podsjećao me na Ekrema Šljivu. To su za mene dva najbolja igrača sredine terena. Oni su znali opstruirati igru protivnika, ali i asistirati i postizati golove. Meša je bio karika koja je nedostajala Ivici Osimu na SP u Italiji da napravi najbolji rezultat u historiji", kazao je bh. stručnjak.

Muzurović vjeruje da BiH ima kvalitetnu ekipu koju Baždarević može odvesti u Francusku.

"Siguran sam da će Baždarević od Sušića naslijediti kvalitetnu ekipu. Safet je radio odlično, samo mu se u ovim kvalifikacijama neke stvari nisu poklopile. Njemu pripadaju velike zasluge za rezultate i odlazak na SP. Sve najbolje želim Sušiću, a Baždareviću da ostvari plasman na EP. On će svoju borbenost prenijeti na naše igrače, nadam se i vjerujem da će nas odvesti na EP, završio je Muzurović.