Nogomet
85

Baković: Baždarević je izabran jednoglasno, vjerujemo u čudo i plasman na Euro

Piše: D. B.
U Trening centru "Zmajevo gnijezdo" u Zenici danas je održana sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH na kojoj je izabran novi selektor A reprezentacije BiH. Odlučeno je da će Safeta Sušića naslijediti Mehmed Baždarević.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Sjednica IO NSBiH počela je danas nešto poslije 12 sati, a nakon dva sata vijećanja je napravljena polusatna pauza na kojoj su se članovi IO NSBiH dodatno konsultovali. U nastavku sjednice je donosena konačna odluka o selektoru A reprezentacije BiH, a to je Mehmed Baždarević.

Prvi se novinarima nakon sjednice obratio potpredsjednik NSBiH Darko Ljubojević, koji je i zvanično potvrdio izbor novog selektora.

"Nakon pažljive i detaljne analize i razgovora u četvrtak, kao i današnje sjednice, donesena je jednoglasna odluka da novi selektor reprezentacije BiH bude Mehmed Baždarević", izjavio je Ljubojević.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Direktor tehničkog sektora NS BiH Denijal Pirić je istakao da novi selektor ima težak zadatak, a to je da vrati pozitivnu atmosferu u reprezentaciju i odvede Zmajeve na Evropsko prvenstvu u Francuskoj 2016. godine.

"Svjesni da imamo dva boda i da je cilj Euro, struka ima težak zadatak. Obavili smo detaljnu analizu, bilo je 20 kandidata, te smo eliminacijom stigli do njih 11, a onda i do četiri. Danas su prezentirani IO, a Baždarević je izabran jednoglasnom odlukom. Naši zahtjevi su bili da plasiramo na Euro, da selektor vrati pozitivnu atmosferu u medijima, među navijačima i u svlačionici. Želimo disati onako kako smo disali pred Brazil. Situacija poljuljana, ali imamo vremena i želju da zajedno napravimo onaj ambijent koji nas je krasio. Snagu nam daje jednoglasna odluka, selektor je dobio maksimalnu podršku i iza njega će stati apsolutno svi. Moramo raditi kvalitetno i transparentno, vjerujemo u plasman u Francusku", rekao je Pirić.

U ispravnost odluke IO NSBiH uvjeren je i generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković, koji je istakao da je Baždarević izabran jednoglasno te da vjeruje u čudo i plasman na EP u Francuskoj.

"IO je pokazao punu zrelost u rješavanju ovog pitanja. U užoj konkurenciji su bila četiri kandidata, Rajevac, Baždarević, Hadžibegić i Slišković. Nakon eliminacije su ostala dvojica, Rajevac i Baždarević, a konačnu odluku su donijeli svih 15 članova, koji su glasali za Baždarevića. On će imati punu podršku Saveza, a imat će i sve uslove. Vjerujemo u čudo i plasman na Euro", kazao je Baković.

On je dodao da nije bilo jednostavno donijeti ovu važnu odluku. Priznao je da nije bilo mnogo vremna, ali da je ipak napravljena detaljna analiza svih kadnidata. Istakao je da je reprezentacija BiH izborom Baždarevića dobila čovjeka koji ima dovoljno motiva, želje, znanja i iskustva da odvede Zmajeve u Francusku.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Vjerujemo da će svi prihvatiti ovu odluku, Baždarević nije bilo ko, bio je reprezentativac BiH, imao je uspjehe s klubovima koje je vodio i posjeduje iskustvo, motivaciju, želju. Zbog toga vjerujemo da će ga javnost podržati. To mu je neophodno da ostvari cilj", jasan je bio Baković.

Naredna sjednica IO će biti održana 27. decembra, na kojoj će biti izabran stručni štab, odnosno pomoćnici selektora Baždarevića.

Novi selektor će biti predstavljen krajem godine.