Posljednja šansa generacije
0

Mutu i Chivu u Zenici završavaju reprezentativne karijere?

Totalsport
Foto: Libertatea.ro
Foto: Libertatea.ro
Subotnja utakmica protiv naše zemlje u Zenici mogla bi biti jedna od posljednjih dresu reprezentacije za dvojicu ponajboljih rumunskih nogometaša Adriana Mutua (32) i Christiana Chivua (30).

Tvrde tako rumunski mediji najavljujući da Rumunski nogometni savez (FRF) radi na smjeni generacija, kako bi spreman dočekao kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2014.

Rumuni su u grupi D kvalifikacija za Evropsko prvenstvo iduće godine odigrali tri utakmice i uhvatili tek dva boda. Nalaze se na petom mjestu iza Francuske, Bjelorusije, Albanije i BiH jasno je da bi eventualnim subotnjim porazom ekipa Razvana Lucescua izglede za plasman u Poljsku i Ukrajinu svela na minimum.

Stoga bi u nastavku kvalifikacija Rumunija mogla igrati za znatno pomlađenom postavom, bez Fiorentininog napadača Mutua i Interovog braniča Chivuam, čija se generacija uspjela plasirati samo na EP 2008.

"Tražimo mogućnosti za oživljavanje naše nacionalne ekipe. Zato smo već osmislili strategiju za SP u Brazilu. Pokušat ćemo uključiti mlade igrače, generaciju koja će imati vremena za prilagođavanje i pronalazak puta do Brazila. U tu svrhu planiramo prijateljske utakmice protiv Brazila, Kolumbije, Argentine i Urugvaja", istakao je direktor FRF-a Ionut Lupescu za Sport.ro.

"Želimo ubrzati sazrijevanje naših mladih igrača. Ne možemo se dovesti u situaciju da ne znamo hoće li Mutu dalje igrati i može li Chivu i dalje igrati na najvišem nivou."