Nogomet
358

Musemić: Zašto se pravila primjenjuju samo na Koševu?

Piše: N. J.
Husref Musemić (Foto: Klix.ba)
Husref Musemić (Foto: Klix.ba)
Sinoćnji prekid utakmice 22. kola nogometne Premijer lige BiH Sarajevo - Leotar na Koševu zbog "spornog" transparenta "Armija R. BiH" podigao je dosta prašine.

Poznato je da su na bh. stadionima bili prisutni transparenti poput "Nož, žica, Srebrenica" u Banjoj Luci, "Vojska RS" u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, "Kosovo je Srbija" u Trebinju, "Herceg Bosno suzo moja zemljo bez spokoja" na stadionu Zrinjskog u Mostaru, "svastika" u Širokom Brijegu... pa utakmice nisu prekidane.

Strateg FK Sarajevo Husref Musemić ističe da nije siguran jesu li sinoć na stadionu Koševo prekršena pravila, ali dodaje da bi u svakom slučaju ista pravila trebala važiti i biti primjenjivana na svim stadionima."Evo još od sinoć pristižu informacije i podsjećanja na to kakvi su sve transparenti bili na drugim stadionima pa utakmice nisu prekidane. Ne znam zašto se onda pravila primjenjuju samo na Koševu, valjda bi trebala biti poštovana na svim stadionima jednako", kazao je Musemić za Klix.ba.

Sudije oštetile Sarajevo

Dodaje kako je prekid od pola sata sigurno utjecao na njegov tim, koji je sinoć kiksao odigravši neriješeno protiv Leotara. "Sudije su nas oštetile u prvom poluvremenu, jer nije bilo ofsajda, a golman je napravio penal na Hadžiću zbog čega je trebao dobiti crveni karton. Da su sudije ispravno reagovale, Leotar bi ostao sa igračem manje, a mi bismo vjerovatno poveli 1:0, što bi bitno odredilo daljnji tok utakmice. Prvih pola sata utakmice igrali smo prilično dobro i stvarali šanse, a onda je taj prekid imao utjecaja na nas u drugom dijelu", istakao je Musemić.

Na konstataciju da su navijači nakon utakmice nekako najviše prozivali playmakera Muhameda Džakmića, Musemić odgovara: "Džakmić je dosta dobro odigrao prethodne dvije utakmice u Gabeli i Vrapčićima i sigurno je neko ko se ne štedi na terenu. Možda je podbacio sinoć u drugom poluvremenu, ali i igrači su od krvi i mesa i sva dešavanja na utakmici su sigurno utjecala na njih, pa i na Džakmića", dodao je trener Bordo tima.

Obrazložio je i neobičan potez kada je u drugom poluvremenu stopera Sedina Torlaka gurnuo u napad.

Bez alternative u napadu

"Nisam imao previše izbora, jer sam na klupi imao igrače od 17-18 godina i nikakvu alternativu u napadu. Namjera je bila da Torlak pokuša spustiti neku loptu za Hadžića ili da bude aktivniji u napadu nakon prekida", pojašnjava Musemić.

Uprkos tome što je remi udaljio Sarajevo od prvoplasiranog Željezničara na minus šest bodova, Musemić još ne odustaje od titule. "Zašto bismo odustali od borbe kada su šanse za titulu još tu. Zašto mi ne bismo pobijedili u narednom kolu u Širokom. Borit ćemo se za titulu sve dok postoje šanse da budemo prvi", zaključio je Musemić.