Otvoreno za Klix.ba
551

Musemić: Igračima sam predložio čitanje knjige "Bordo vremeplov" kako bi vidjeli šta je FK Sarajevo

Piše: N. Kustura
Musemić: Kvalitetniji smo od Armenaca (Foto: N. G./Klix.ba)
Musemić: Kvalitetniji smo od Armenaca (Foto: N. G./Klix.ba)
Nogometaše Sarajeva u srijedu u Armeniji očekuje prva utakmica prvog pretkola Evopske lige protiv Banantsa, a pripreme za ovaj dvoboj, ali i početak takmičenja u Premijer ligi BiH obavili su u Rogaškoj Slatini.

O odigranim prijateljskim utakmica, protivniku u Evropi, skorom početku Premijer lige BiH te pojačanjima i odlascima iz Bordo kluba razgovarali smo sa šefom stručnog štaba Bordo tima Husrefom Musemićem.

"Sakupili smo dosta informacija o Armencima. Gledali smo i njihove dvije prijateljske utakmice i može se primijetiti da su dosta mijenjali ekipu. Prije 15-ak dana im je otišao najbolji igrač. Kvalitetnija smo ekipa od njih, ali znate i sami da je u nogometu sve moguće. Sarajevo je prošle godine imalo težak poraz od ekipe od koje je objektivno bolje. To je sve nogomet. Niko nije mogao izrežirati ono što se dešavalo na Koševu. Protivnika maksimalno poštujemo i želimo u dvije utakmice da budemo bolji i prođemo dalje. Posebno je zanimljiv bio njihov poraz u prijateljskoj utakmici rezultatom 0:9. Međutim, stalno nešto mijenjaju, kombinuju. Nikada ne igra ista ekipa i zato nas taj rezultat neće zavarati. Imamo cilj da prođemo i ako je moguće u prvoj utakmici želimo riješiti neke stvari", počeo je Musemić razgovor za portal Klix.ba.

Ekspediciju Bordo tima očekuje teško i zahtjevno putovanje u Armeniju koje će započeti u nedjelju, dok se povratak u Sarajevo očekuje tek u petak.

"Ovo nam je možda i najbolja varijanta. Naime, razgovarali smo s ljudima iz Zrinjskog, jer su oni prije dvije godine također putovali u Armeniju. Imali su naporan put preko Gruzije i savjetovali su nam da nikako ne idemo tom rutom. Tako da ćemo ići avionom preko Dubaija. Na kraju je najbitnije da mi odigramo dobro, a put je najmanje bitan", istakao je Musemić.

Sariću zimus nisam dozvolio odlazak u Bjelorusiju

Sarajevo je ostvarilo tri pobjede na tri prijateljske utakmice, ali Musemić podsjeća na dešavanja u Premijer ligi nakon zimskih priprema u Antaliji.

"Mnogi kažu da nisu bitne prijateljske utakmice, ali nije dobro ni izgubiti tri utakmice priprema, jer to unosi nervozu i ekipa gubi na samopouzdanju. Imali smo loše iskustvo s posljednjim pripremama u Antaliji. Nadam se da se to više neće desiti, jer smo igrali na očajnim terenima, potom smo imali dosta bolesnih igrača i bili smo u veoma teškoj situaciji. Kada je došlo ljepše vrijeme, počeli smo dobro igrati i na kraju smo osvojili treće mjesto", kazao je Musemić te se osvrnuo na odlazak Elvisa Sarića iz kluba.

"Sariću je dugo nuđeno produženje ugovora. Zimus je trebao ići u Bjelorusiju i ja mu nisam dozvolio. Mislim da je to bila ispravna stvar. Sada igra za reprezentaciju te je u Koreji potpisao znatno bolji ugovor. To je njegova odluka i ja s tim nemam ništa. Elvis je kvalitetan igrač, a vidjet ćemo koliko će nam nedostajati u ekipi. Očekujem od Crepulje da se brzo vrati, jer je on igrač sličan Sariću. Ima dobar zadnji pas, zna igrati lopte te je igrač koji bi ga mogao zamijeniti. Kuzmanoviću je također istekao ugovor. Znate kako je. Svi hoće da idu iz BiH, a malo je onih koji hoće u BiH. Igračima je naša država posljednja opcija i ako im sve propadne onda dolaze kod nas. Sad su smanjili i broj stranaca, što možda i nije loše odluka. Doveli smo Šišića koji je sličan tip igrača kao Kuzmanović. Ostatak tima je otprilike isti", rekao je.

Sarajevo je odlučilo da ne angažuje internacionalca iz Gane Nanu Welbecka koji je u protekle dvije sedmice trenirao s ekipom na pripremama u Sarajevu i Rogaškoj Slatini.

Musemić: Igračima je igranje u BiH posljednja opcija (Foto: N. G./Klix.ba)
Musemić: Igračima je igranje u BiH posljednja opcija (Foto: N. G./Klix.ba)

"Welbeck nije loš igrač i pokazao je to na treninzima. Međutim, imamo već pet stranaca i svakako je jedan višak budući da četvoricu možemo imati u zapisniku. Zvog svega toga smatram da bi šesti stranac bila greška i za njega i za klub", objašnjava trener Sarajeva.

Konkurenciju u ofanzivnom dijelu ekipe pojačali su Haris Handžić i mladi Ševkija Resić.

"Haris je dijete Sarajeva i igrač koji nam može dobro doći jer nemamo alternativu za Ahmetovića. Odlučili smo se za njega pa ćemo vidjeti. Duga je sezona, ima puno utakmica i neka vrsta konkurencije će tjerati obojicu na bolje. Resića sam ranije gledao u juniorskim mečevima, ali to nije pravo mjerilo. Međutim, i na pripremama s prvim timom je pokazao da posjeduje kvalitet te sportsku drskost kao da je s nama već tu dvije godine. To je dobra stvar za njega, a u budućnosti će dobiti šansu", potvrdio je Musemić.

Trener Sarajeva nije želio komentarisati eventualnog narednog protivnika u Evropskoj ligi, a smatra kako će takmičenje u Premijer ligi BiH naredne sezone biti izuzetno zanimljivo.

S pravom je ogroman pritisak navijača

"Zrinjski nije promijenio puno igrača. Željezničar i Široki Brijeg jesu. Vidjet ćemo šta će Zrinjski uraditi nakon evropskih utakmica. Sarajevo je loše startalo posljednje dvije sezone i imali smo veliki zaostatak. Sarajevo je stizalo i stizalo, ali nikad nismo bili bolji od trećeg mjesta. Ove godine je također ogroman pritisak, navijači žele trofeje, jer s pravom nisu zadovoljni. Znamo da je ogroman pritisak na nama, zato je vrlo bitno da startamo dobro. Evo sad su i promijenili sistem takmičenja. Vidjet ćemo. Mislim da prethodna podjela na Ligu za prvaka i Ligu za opstanak nije bila pogodak. Imamo i mali broj gledalaca na utakmicama. Ništa nije isto kao prije. Moramo biti svjesni koje su naše mogućnosti. Ljudi više očekuju, a danas imaju mogućnost da puno utakmica gledaju putem TV-a. Vjerovatno gledaju kući te utakmice i onda dođu na Koševo ili Grbavicu i očekuju takve partije pa se odmah razočaraju. A i kvalitet je prije bio bolji", istakao je Musemić koji nam je rekao da je pratio gotovo sve utakmice na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

"Puno je iznenađenja pa se povlači staro pitanje koliko su igrači istrošeni nakon utakmica u klubovima. Niko od njih nije odigrao manje od 40 utakmica pa je pitanje koliko su fizički spremni i koliko mogu izdržati. Većina reprezentacija igra klasično na rezultat i čeka grešku protivnika. Hrvatska ima kvalitetnu reprezentaciju. Imaju šest-sedam sjajnih igrača i ovo je vrhunac njihove generacije. Raspored im ide na ruku, ali evo Rusija je dobila recimo Španiju. Ipak, smatram da je bolje da igraju s Rusijom nego s Brazilom. Šteta je što nas nema. Posebno se razočaram kad djeca rašire zastave na terenu neposredno prije početka utakmice. Pa onda himna i stvarno mi je žao što nismo na prvenstvu", priča nam Musemić.

Mnogobrojne legende FK Sarajevo uveličale su nedavno promociju knjige "Bordo vremeplov - historija FKS", autora Semira Zilića, a među njima je bio i aktuelni trener Sarajeva.

"Bilo je lijepo vidjeti igrače iz različitih generacija. Igračima odavno govorim da nije loše da prvo upoznate klub kada dolazite u njega. To bi trebalo biti prvi i osnovni zadatak. Nakon promocije Bordo vremeplova rekao sam igračima da sada mogu uzeti ovu knjigu, malo je prelistati i vidjeti da su došli u klub s ogromnom tradicijom, ali i klub koji ima velike ambicije. Lijepo je igrati u Sarajevu, ali istovremeno i teško. Prema tome, ko može...", jasan je bio Musemić za kraj razgovora.