Mogući Plišekovi nasljednici
0

Musemić: Čast mi je pomoći; Jović: Sarajevo je veliki izazov

Piše: Dalibor Bošnjak
Jović i Musemić glavni kandidati
Jović i Musemić glavni kandidati
Nakon što je iz FK Sarajevo potvrđena informacija da češki stručnjak Jirži Plišek neće voditi ovu ekipu u nastavku sezone, zbog privatnih problema, zvaničnici ovog kluba su krenuli u potragu za novim šefom stručnog štaba.

Odlazak Plišeka i očigledna potreba za novim trenerom su bili povod da kontaktiramo Dinu Selimovića, direktora FK Sarajevo, i upitamo ga o mogućim Plišekovim nasljednicima.

"Još uvijek nemamo nikakve zvanične informacije koje vam mogu dati. U 16 sati imamo sjednicu Upravnog odbora kada ću dati zvaničnu obavijest o Plišekovom odlasku i zatražiti početak potrage za novim trenerom. Formirat ćemo komisiju za izbor novog trenera. Ko god da dođe na mjesto trenera, pratit će koncept koji je napravila Uprava. Morat će se uklopiti u način rada, raditi s mladim igračima i forsirati najkvalitetnije od njih", izjavio je Selimović za Sarajevo-x.com.

Selimovića smo upitali i kada bi mogla biti donesena konačna odluka o Plišekovom nasljedniku.

"Prozivka igrača je zakazana za 4. januar, a već 13. januara počinju pripreme ekipe za proljetni dio sezone. Nadam se da ćemo do kraja ove godine dobiti novog trenera. To znači da bi moglo biti promjena u stručnom štabu, jer bi novi trener mogao imati svoj tim saradnika s kojim želi raditi u nastavku sezone", kazao je direktor FK Sarajevo.

Klub kao što je FK Sarajevo treba trenera koji je sposoban zadovoljiti određene kriterije kako bi mogao voditi ekipu sa Koševa. Na pitanje o tome ko bi to mogao biti, Selimović je rekao da bi, ukoliko bi se on pitao, funkcija trenera FK Sarajevo pripala Husrefu Musemiću ili Draganu Joviću, što ne znači da i ostali treneri u BiH nemaju kvalitet. Direktor FK Sarajevo je dodao da će njegov prijedlog biti upravo ova dva stručnjaka.

Musemiću bi bila čast ponovo voditi FK Sarajevo

Kad god FK Sarajevo ostane bez trenera, prvi čovjek o kojem se priča je proslavljeni igrač i trener ovog kluba Husref Musemić. Musemića smo kontaktirali kako bismo provjerili da li ima istine u glasnima koje kruže u proteklih nekoliko dana.

"Bilo je neformalnog kontakta između mene i FK Sarajevo. Razgovarali smo, ja sam zainteresovan, ali vam zaista ne mogu reći više jer ni sam ne znam šta će biti. Svakako, meni je uvijek čast i obaveza pomoći ovom klubu", izjavio je Musemić za Sarajevo-x.com.

Otkako su se pojavile glasine o tome da Musemić ponovo dolazi na klupu Bordo tima, mnogi navijači i simpatizeri kluba su složni u tome da je upravo on pravi izbor za Plišekovog nasljednika.

"Drago mi je što mi navijači vjeruju. To je zbog toga što sam ostavio traga na Koševu. Nekima bi bilo drago ukoliko bih ja postao trener FK Sarajevo, a vjerovatno bi bilo i onih kojima se to ne bi svidjelo. To je jednostavno tako", smatra Musemić.

Aktuelnog selektora Olimpijske reprezentacije Bosne i Hercegovine smo upitali koliko Sarajevo može ukoliko bi upravo on naslijedio Plišeka.

"Svakako, u nastavku sezone treba nešto popraviti. Ekipi su potrebni kvalitetni igrači na nekoliko pozicija. Pitanje je da li se to može obaviti u januarskom roku. To je teško izvodljivo jer tokom zimskog prijelaznog roka nema puno slobodnih igrača. No, uprkos tome, Sarajevo jednostavno mora igrati najbolje, jer je najveći bh. klub", zaključio je Musemić.

Našeg sagovornika smo upitali i o dugu koji FK Sarajevo još uvijek ima prema njemu.

"Taj dug nije nikakav problem, iako je još uvijek aktuelan. Stvar je u principu. Učinio sam sve kako bih s prošlom upravom našao zajedničko rješenje, no, nisam uspio. S ljudima koji sada vode FK Sarajevo ja nemam nikakvih problema", završio je Musemić.

Joviću bi FK Sarajevo bilo veliki izazov

Osim Musemića, u posljednjih nekoliko dana se spekulisalo i da je Dragan Jović, aktuelni trener Zvijezde iz Gradačca, ozbiljan kandidat za novog trenera FK Sarajevo. Kontaktirali smo i ovog stručnjaka koji je definitivno jedan od najboljih u bh. fudbalu.

"Još uvijek nije bilo nikakvog kontakta između mene i FK Sarajevo. Ja sam trener Zvijezde, a ukoliko me FK Sarajevo želi, moraju prvo razgovarati s čelnicima kluba koji vodim. Zainteresovan sam za posao na Koševu, ali se zaista ne želim dovesti u nezgodnu situaciju i raditi iza leđa ljudima koji su izuzetno korektni prema meni. Dakako, biti trener FK Sarajevo predstavlja veliki izazov za mene. Ipak je to najveći klub u BiH", izjavio je Jović za Sarajevo-x.com.

Čini se da je Jovićev najozbiljniji konkurent za mjesto trenera u FK Sarajevo Husref Musemić. Jović je za Musemića imao samo riječi hvale.

"O Musemiću mogu govoriti samo u superlativu, poznato je i zbog čega. Iza njega stoje veliki rezultati. Sarajevo je osvajalo trofeje kada je Husref bio trener. Ukoliko Uprava kluba odluči angažovati Musemića, to će prema mom mišljenju biti pun pogodak", zaključio je Jović.

Škoro prvo pojačanje

Nakon što je potvrđena informacija da će Alen Škoro pojačati ekipu FK Sarajevo u proljetnom dijelu sezone, Selimovića smo upitali i o spekulacijama o odlasku nekih igrača, kao i o mogućim pojačanjima.

"Mi od 2. decembra imamo listu igrača na koje više ne računamo. Ne želim govoriti o njihovom broju i imenima dok ne obavimo razgovore s tim igračima. Njima će klub svakako pomoći da pronađu novu sredinu. Što se tiče pojačanja, to ovisi o našem budžetu i postojećem igračkom kadru, nećemo biti nerealni. U proljetni dio sezone želimo ući sa 22 igrača, tri golmana i dva ili tri igrača iz omladinskog pogona, koji će se priključiti prvom timu. Dogovor s Alenom Škorom je postignut, a ugovor bi mogao biti potpisan nakon sjednice Upravnog odbora", završio je Selimović.