Konferencija za medije FKS
0

FOTO / Jović: Prioritet je Evropa, Selimović: Nismo usputna stanica

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: P./Klix.ba
Foto: P./Klix.ba
U prostorijama stadiona Asim Ferhatović Hase je održana prva konferencija za medije FK Sarajevo u 2012. godini. Bilo je govora o planovima za pripreme ekipe, o transferima igrača, raskidima ugovora, a nakon toga je uslijedila i prozivka igrača.
Dragan Jović i Dino Selimović (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Dragan Jović i Dino Selimović (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Konferenciji za medije su prisustvovali novinari i predstavnici kluba sa Koševa, generalni direktor Dino Selimović, sportski direktor Edim Hadžialagić i novi šef stručnog štaba Dragan Jović.

Jović: O pojačanjima ćemo razgovarati od 20. januara, Evropa je prioritet

Jović se prvi obratio okupljenim novinarima i dao informacije koje se tiču početka priprema FK Sarajevo za proljetni dio sezone.

"FK Sarajevo danas počinje pripreme za nastavak sezone. Očekujemo da će se na prozivci pojaviti 35 igrača s tim da se pojedinci možda neće pojaviti jer bi mogli napustiti klub. Što se priprema tiče, one će se odvijati u tri faze. Ekipa će do 30. januara raditi u Sarajevu, poslije toga ćemo sedam dana provesti u Hercegovini, nakon čega ćemo se vratiti u Sarajevo i ovdje ostati do 15. februara. Nakon toga pripreme nastavljamo u Medulinu, gdje ćemo ostati do 23. februara. Potom slijedi povratak u Sarajevo i posljednja pripremna utakmica pred nastavak prvenstva", izjavio je Jović.

Što se tiče igračkog kadra, situacija u FK Sarajevo je daleko od jasne. Neki igrači poput Ajdina Maksumića, Edina Pehlića i Damira Hadžića su već napustili klub, ali oni neće biti posljednji. Osim raskida ugovora, spominje se i prodaja četiri ili pet igrača od kojih su neki bili nosioci igre Bordo tima. Novinari su upitali Jovića o planovima za pojačanja, ukoliko pomenuti igrači napuste klub.

"Neki odlasci igrača su povezani sa finansijskom situacijom. Da ne bismo stvorili pritisak na igrače koji idu na probe u druge klubove ili koji imaju gotovo dogovorene transfere, mi u sljedećih sedam dana nećemo razgovarati o eventualnim pojačanjima. Sačekat ćemo da se riješi njihov status, a mi već imamo ideje o tome ko bi ih mogao zamijeniti ukoliko nas napuste. Od 20. januara krećemo u realiziranje dogovora o eventualnim transferima, a tada ćemo početi tražiti i potrebna pojačanja, jer je naš prioritet Evropa", objasnio je Jović.

Selimović: FK Sarajevo nije u bezizlaznoj situaciji i nije usputna stanica

Nakon Jovića se novinarima obratio Dino Selimović koji je govorio o medijskim napisima o FK Sarajevo te je negirao da je ovaj klub u bezizlaznoj situaciji.

"Prije svega, moram istaći da nije uredu reći da je od Sarajeva ostalo samo ime. Mi imamo igrače, klupske službenike, stadion i navijače. To je puno više od imena. Ne znam zašto se pokušava stvoriti slika da smo u nekoj bezizlaznoj situaciji. Nama se događa ono što se uobičajeno događa u fudbalu, a to je da treneri, igrači i uposlenici ponekad odluče da ne nastave saradnju sa ustanovom u kojoj rade. Bivši trener Jirži Plišek nas je obavijestio u decembru da neće više voditi klub, a mi smo našli najbolju moguću zamjenu. Primarni cilj transfer-liste su finansije, ali to nije jedini razlog. Do sada smo imali 38 igrača na platnoj listi. To je apsolutno neodrživo. Dovođeni su i novi igrači jer oni koji su već bili u klubu nisu mogli pružiti kvalitet. Došlo je vrijeme da nekih 15 - 20 igrača napuste klub. Obavili smo razgovore sa svima, neki su sporazumno otišli, neki su se ljutili, neki ne. Raskidom ugovora sa samo tri ili četiri igrača ćemo uštedjeti 100.000 KM godišnje. Taj novac ćemo uložiti u mlade igrače. Raskidanjem ugovora sa još sedam igrača smo uštedjeli 300.000 KM. To je potez za pohvalu. Moram reći da FK Sarajevo nikad neće biti usputna stanica nekim igračima. To smo im dali do znanja. Neki od njih su privatno dogovarali transfere i nisu bili korektni. Sada imamo ponude za nekih pet ili šest igrača. Nadam se da ćemo ostvariti barem dva kako bismo mogli funkcionisati. Trener se nada da će neki od nosilaca igre ostati u klubu", rekao je Selimović.

Jović je rekao da će njegov pomoćnik, odnosno prvi trener, biti Esad Selimović, te je najavio da će klub angažirati trenera specijalistu za kondiciju.

Što se tiče prijateljskih utakmica, na adresu kluba je stiglo nekoliko ponuda, ali su one odbijene zbog velike udaljenosti. Jović je rekao da se traže novi protivnici, a termini odigravanja tih susreta će biti 1., 5., 9. i 13. februar. Utakmice u Medulinu će se dogovarati na mjestu, a generalka je planirana za 25. februar.

Škoro je završena priča, Hadžiću ponuđen posao skauta

Okupljene novinare je zanimala situacija vezana za "odbjeglog" napadača Alena Škoru. Odgovor je ponudio Selimović.

"Alen Škoro je počeo pregovore sa FK Sarajevo tokom mandata bivšeg direktora Suada Muzurovića prošlog ljeta. Tada su bili dogovoreni svi uslovi, no čekali su se njegovi papiri iz Meksika. To je razlog što već tada nije potpisan ugovor. Zbog velike želje naših navijača da Škoro ponovo zaigra u bordo dresu, nova uprava je krenula u tom pravcu. Početkom decembra smo dogovorili detalje i u medijima objavili da je dogovor postignut. Sve je bilo uredu do odlaska Plišeka. Škoro nam je tada rekao da želi sačekati i vidjeti šta će se dogoditi kada dođe novi trener. Nakon praznika nas je kontaktirao i rekao da ne vjeruje u šampionske ambicije ove ekipe, da je situacija u klubu napeta i da nije spreman na pritisak publike kojem bi bio izložen. Nije uredu što je sve vrijeme pregovarao s drugim klubovima. Meni je razočaravajuće da neko pored matičnog kluba odabere trećeligaša iz Austrije. Ne vjerujem baš da Klagenfurt ima šampionske ambicije. To puno govori. Sigurno da je bolje da neko ko nema ambicije ne igra za naš klub. Što se mene tiče, priča sa Škorom je završena", jasan je bio direktor FK Sarajevo.

Osim Škore, velika polemika se vodi i o Damiru Hadžiću koji je također napustio klub.

"Veliki je pritisak navijača zbog Damira Hadžića. On je bio lojalan ovom klubu i donio nam je puno radosti. Na osnovu toga je primao platu, a igrao je vrlo malo. Bili smo korektni. Obećavani su mu ugovori, međutim, nakon analize smo shvatili da ne možemo računati na njega kao na igrača. Ponudili smo mu opciju da radi kao naš skaut. O tome se još uvijek nije izjasnio", izjavio je Selimović.

Pehlić se nije mogao oporaviti, Maksumić nije zadovoljio ukuse

Direktor FK Sarajevo je objasnio i situaciju koja se tiče Pehlića i Maksumića.

"S Pehlićem smo se sporazumno rastali i ostali u dobrim odnosima. Prema njemu je klub ispunjavao sve obaveze. On se nije uspio vratiti nakon povrede. Igrao je malo. Maksumić se po treći put vratio u klub i treći put nije zadovoljio ukuse trenera. Bilo je problema s njim u svlačionici. Njemu smo se također zahvalili. Morate shvatiti da na ovaj način štedimo novac koji možemo 'upumpati' u klub. Reakcija sponzora je slaba, od države i kantona ćemo dobiti malo. Moramo se okrenuti prodaji igrača, jer je to jedini način da nastavimo rad", završio je Selimović.

Dragan Jović (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Dragan Jović (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Jović: Igrači su nepravedno potcijenjeni, dokazat će svoj kvalitet

Na kraju je Jović rekao da u klubu ima problema, ali i da ima mnogo više potencijala nego je očekivao.

"Iskreno, ima više problema nego sam očekivao, ali i više potencijala. Vidim grupu ljudi, izvanrednih operativaca s kojim brzo rješavam probleme. Želim napraviti selekciju u miru, bez žurbe. Moram reći da su ovi igrači nepravedno potcijenjeni i siguran sam da će svoj kvalitet dokazati u nastavku sezone", poručio je Jović.