{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Musa i Ćemalović: U naše vrijeme grad Mostar je bio na nogama tri dana pred derbi

26.9.2014. u 11:26
145
11
Musa i Ćemalović: U naše vrijeme grad Mostar je bio na nogama tri dana pred derbi
145
Musa i Ćemalović: U naše vrijeme grad Mostar je bio na nogama tri dana pred derbi
Bio je prvi mart 2000. godine. Pet godina nakon strašnog rata koji je razorio jedan od najljepših gradova u ovom dijelu Evrope, koplja su prvi put ukrstili novi rivali.
Nakon Sarajeva gradski derbi dobio je i Mostar. Velež i Zrinjski su na Koševu igrali ra raju, za bolje sutra grada na Neretvi i toga dana definitivno je pobijedio sport.
Sa kapitenskim trakama oko ruke aktere prvog derbija na snijegom prekriveni travnjak koševskog stadiona poveli su Samir Ćemalović i Slaven Musa. Gotovo petnaest godina kasnije Musa i Ćemalović su istaknuti sportski radnici. Zanimljivo je da Musa nije zaposlen u Zrinjskom, baš kao ni Ćemalović u Veležu. Slaven je trener Širokog Brijega, a Samir ili Pika kako ga svi oslovljavaju u Mostaru, na čelu je kantonalnog Fudbalskog saveza.

"Derbi je u ono vrijeme bio nešto sasvim drugo u odnosu na ovo danas. Svaki derbi mi koji smo igrali u to vrijeme smo doživljavali kao da je posljednji. Danas to nije slučaj. Po meni je to danas utakmica kao i sve druge. U ono vrijeme Mostar tri dana pred derbi nije spavao", kazao je Samir Ćemalović za Klix.ba.

"Svaka čast svakome, ali u vrijeme kada sam igrao, igrao se bolji fudbal na derbijima i za Velež i Zrinjski su igrali bolji igrači, a ako hoćete iskreno bolji su bili i navijači, donosno derbiji su se igrali u boljem ambijentu. Igrala su Veležova djeca, uz nas koji pamtimo Velež Pod Bijelim brijegom. Danas je malo mostarske djece među akterima derbija. Malo ih je i u Veležu i u Zrinjskom, a mislim da niko ne može shvatiti važnost utakmice kao neko ko je tu svoj na svom", dodaje nekadašnji Veležov kapiten.

Prvi derbi posebno pamti iz više razloga, a jedan od njih je i isključenje koje je zaradio u ranoj fazi utakmice.

"Dobio sam crveni karton već na prvom derbiju. Kada sam izlazio iz igre svijet mi se srušio. Mi smo gubili, a ja sam saigrače ostavio na cjedilu. Do kraja smo uspjeli izjednačiti pa je moje nezadovoljstvo ublaženo", kaže Ćemalović.

Slaven Musa nosio je kapitensku traku u timu Zrinjskog. Iako je prošlo 15 godina i danas se odlično sjeća prvog gradskog derbija.

"Sjećam se dobro svih gradskih derbija koje sam igrao. Prvi derbi na Koševu bio je pokušaj normalizacije stanja u gradu kroz sport i gledajući iz današnje perspektive smatram da je ta utakmica opravdala svoju svrhu. Meni je kao sportisti drago da među igračima na terenu nikada nije bilo problema. Ne sjećam se ni grubog starta, ni pogrdne riječi iz vremena kada sam igrao, pa ni iz vremena kada sam bio trener Zrinjskog", kazao je Musa.

Musa je igračku karijeru okončao 2002. godine, a posljednji meč u karijeri bio je upravo gradski derbi protiv Veleža.

“Posebno mi je u pamćenju ostao derbi iz augusta 2000. godine, koji je ujedno bio i prvi prvenstveni derbi. Mi smo pobijedili, stadion je bio pun, a došao je i veliki broj Veležovih navijača. Posljednja utakmica u mojoj igračkoj karijeri bio je gradski derbi protiv Veleža. Igrali smo u Vrapčićima, poraženi smo sa 2:0, a ja sam meč napustio prije vremena zbog potresa mozga nakon sudara sa Admirom Velagićem. Iako ga ne pamtim po lijepom, posljednji meč u igračkoj karijeri ipak ostaje zauvijek u sjećanju", dodao je Musa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Prognozirajte rezultat sarajevskog derbija
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: