Nogomet
146

Bešlić: Bit ću uz Sarajevo svim srcem; Koke: Očekujem puno golova i pobjedu Želje

Piše: Edin Isanović
Halid Bešlić i Semir Cerić Koke
Halid Bešlić i Semir Cerić Koke
Sarajevski vječiti derbi igra se u nedjelju na Grbavici. Željezničar i Sarajevo odmjerit će snage po 104. put u prvenstvu. Dva najpopularnija bh. tima nalaze se u vrhu tabele i svi ljubitelji nogometa u našoj zemlji očekuju zanimljiv dvoboj.

Pjevači Halid Bešlić navijač Bordo tima i Semir Cerić Koke, kojem je srcu bliska plava boja, iznijeli su za Klix.ba svoja očekivanja.

Živim u pitarskoj mahali i znam sva dešavanja oko Sarajeva

Bešlić kaže kako ovaj derbi nažalost neće moći gledati jer je na putu. Ipak, svim srcem će navijati za FK Sarajevo.

"Uvijek sam bodrio Bordo tim. Realno, u ovom trenutku oba kluba mogu pobijediti. Željezničar, po mom sudu, ima izuzetno dobar tim i očekujem prije svega kvalitetnu utakmicu. Svakako, u derbiju se nikada ne zna“, kaže Bešlić.

Popularni bh. pjevač naglašava kako se posebno sjeća sarajevskih derbija koji su igrani prije 25 ili 30 godina.

"Tada su nastupali Hadžibegić i Sušić sa jedne, Baždarević i Škoro sa druge strane. To su bile sjajne utakmice i to je bila potpuno drugačija priča od ove danas. No, derbi ostaje nešto posebno bez obzira u koje vrijeme se igra. Dakako, to je poseban meč za igrače i navijače“, kaže Bešlić.

Dodaje da su mu najdraži nogometaši koji su igrali u koševskom timu bili Asim Ferhatović Hase, Safet Sušić Pape, Vahidin Musemić i Faruk Hadžibegić.

"Moj veliki prijatelj je i Sead Sušić. Nije igrao za Bordo tim, ali je bio jedan od najvećih talenata na Balkanu“,kaže naš sagovornik.

Halid naglašava da rijetko kada uživo pogleda utakmicu Bordo tima, ali da sve redovno prati na TV-u i u drugim medijima.

"Živim u pitarskoj mahali tako da imam sve informacije na vrijeme“, kroz smijeh kaže i ističe kako je pjevao na pojedinim druženjima gdje su prisustvovali nekadašnji igrači Sarajeva.

"U dobrim sam odnosima sa Hadžibegićem, Papetom, Milakom, braćom Kapetanović, braćom Musemić... Bilo je tih druženja gdje se ponekad zapjevala neka pjesma o timu sa Koševa. Imao sam prijatelja u svim generacijama - od Haseta pa na ovamo. Jedino sa ovim poslije rata se slabije znam. Ipak, ima razlike i u godinama. Inače, pratim i podržavam tu raju. Volim Sarajevo, ali navijam i za Želju kada igra protiv drugih klubova. To je klub iz mog grada. Nadam se fer i sportskom nadmetanju u narednom sarajevskom okršaju", tvrdi Bešlić koji će u nedjelju svim srcem biti uz tim sa Koševa.

Semir: Stadioni su postali poprište psovki, treba vratiti gušt gradskog derbija

S druge strane, Semir Cerić Koke bodrit će Plave sa Grbavice.

"Želja mi je da u 104. vječitom derbiju bude golova i da Željo pobijedi. U posljednje vrijeme stalno je neriješeno. To postaje dosadno raji", kaže popularni Koke.

Pomalo neočekivano Cerić napominje da mu je najdraži igrač - Safet Sušić Pape.

"To je malo kontradiktorno jer je on igrao za najljućeg rivala. Od onih starijih generacija volio sam gledati Bahtića, Nikića, Kojovića, Spreču, Osima...Od aktuelnih nogometaša Želje sviđa mi se Tomić“, dodaje.

Koke apelira na navijače oba kluba da budu na nivou gradskog derbija i da se ovoj utakmici vrati stari sjaj.

"Stadioni su postali poprište psovki. Mnogi su izgubili gušt otići na utakmicu, između ostalog i zbog toga. Ja sam nekada bio i u Upravi Želje. Istakao bih da se radujem i svakoj pobjedi Sarajeva kada igraju sa drugim klubom. Naravno, u duelu sa Željom nema dvojbe – navijam za Plave svim srcem i dušom. Bio bih presretan da izabranici Admira Adžema upišu trijumf u nedjelju", napominje Semir.

Kaže kako sada ponekad pogleda utakmicu uživo, ali da je dobro upućen u sva dešavanja.

"Imam i dobrih prijatelja koji navijaju za Sarajevo. To su Ahmed Švrakić i Armin Šaković. Ako Željo pobijedi u narednom dvoboju pit ću im krv na slamku. Oni su veliki Pitari i mislim da već sada imaju tremu. Prijateljski se provociramo“, dodaje.

Bh. pjevač napominje kako posebne emocije kod njega bude sjećanja na nastup pred Vječnom vatrom kada je Željo slavio duplu krunu 2001. Kada smo ga pitali za najdražu pobjedu nad gradskim rivalom, nije imao dvojbi.

"Gol Zubanovića u 90. minuti za naslov prvaka je nešto neopisivo. Što se tiče poraza, sjećam se kada je Nouken postigao pobjednički gol za trijumf Sarajeva na Grbavici 1999. Želja mi je da u nedjelju bude puno golova i da ne bude remi", završio je popularni Koke.