"Sve prema propisima"
0

MUP RS: Navijači nikšićkog Čelika nisu maltretirani

FENA
Povrede jednog navijača Čelika iz Nikšića
Povrede jednog navijača Čelika iz Nikšića
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) danas su negirali tvrdnje Fudbalskog kluba "Čelik“ iz Nikšića da su njihovi navijači tokom boravka u Republici Srpskoj, gdje su prisustvovali utakmici FK "Borac“ Banja Luka-FK "Čelik" Nikšić u Banjoj Luci, bili maltretirani i vrijeđani od policije.

U saopćenju MUPRS-a iznosi svoje viđenje cijelog slučaja, na koji je ranije reagirala i uprava crnogorskog kluba.

Iz MUPRS-a podsjećaju da su, u okviru osiguranja navedene utakmice policijski službenici, na ulazu u Banju Luku (što je uobičajena praksa), na propisan način zaustavili tri autobusa s navijačima FK "Čelik" Nikšić i izvršili kontrolu i pregled radi pronalaska predmeta kojima bi se mogla ugroziti sigurnost učesnika navedene utakmice (pirotehnička sredstva, oružja i drugih nedozvoljenih sredstava).

"Putnicima je naloženo da isprazne autobus radi pregleda vozila. Policijski službenici su uočili da je jedna osoba prilikom izlaska iz autobusa pala niz stepenice zbog opijenog stanja i zadobila povrede u predjelu rebara, nakon čega joj je ponuđena medicinska pomoć, što je navedena odbila. Pregledom autobusa pronađena je i oduzeta veća količina alkoholnog pića, a većina navijača je odavala utisak da su pod uticajem alkohola. Nakon izvršenog pregleda isti su sigurno sprovedeni do gradskog stadiona u Banjoj Luci", navodi MUPRS-a.

Također, dodaju, policijski službenici "ni u jednom trenutku tokom trajanja fudbalske utakmice nisu primijenili silu ni nad jednim navijačem na stadionu. To mogu da potvrde i i snimci BHTV-a koji je direktno prenosio ovu utakmicu", stoji u saopćenju entitetske policije.

Konstatiraju da je ovaj sportski događaj protekao "bez ijednog inicidenta i nije bilo narušavanja javnog reda i mira". To mogu da potvrde i "svi oni koji su pratili utakmicu na stadionu", jer niti je policija tukla i vrijeđala navijače FK 'Čelik', niti je bilo sukoba banjalučkih i nikšićkih navijača, niti je stadion skandirao "Šiptari".

Navode i da pravila nalažu da se na fudbalski stadion prije početka sportske manifestacije ne može unijeti hrana i piće i to pravilo je ispoštovano i ovaj put.

MUPRS-u, kako dodaju, niko od navijača, igrača i drugih članova FK "Čelik" nije prijavio da su bili predmet maltretiranja, niti su takve pritužbe stigle od policije Crne Gore.

Na kraju iz MUPRS-a izražavaju žaljenje "zbog neistinitih tvrdnji nikšićkih navijača, jer one ne doprinose sportskom duhu i sigurnosnom ambijentu budućih sportskih takmičenja".

S druge strane, iz uprave FK "Čelik" su saopćili da su "njihovi navijači tokom prelaska granice, pa sve do dolaska u Banju Luku, u više navrata zaustavljani i maltletirani od policije Republike Srpske, koja ih je na kraju isprebijala, pokušavajući na svaki način spriječiti ih da ne prisustvuju utakmici Lige Evrope".

Tvrde da je više njihovih navijača, od policijskih pendreka, završilo u bolnici sa šavovima na glavi i rukama.

Prije toga, policija je, navode, njihovim navijačima pogazila i pobacala sendviče, tako je veliki broj mladih momaka gladan posmatrao utakmicu.

"Više od batina zaboljele su nas riječi pojedinih policajaca koji su našim uglavnom golobradim momcima psovali majku crnogorsku i vrijeđali aktuelno rukovodstvo Crne Gore. Ipak kulminaciju smo doživjeli prilikom ulaska na stadion, kada su banjalučki navijači upravi Čelika, uputili takve psovke koje se teško mogu ponoviti, dok je čitav stadion skandirao Šiptari, Šiptari!" stoji u Čelikovom saopćenju.

Dodaju da je uprava FK "Borac", kao pravi domaćin, učinila sve da bi se fudbaleri, stručni štab i uprava lijepo dočekali i lagodno osjećali.