Nogomet
16

Muižnieks: Hrvatska mora osuditi nacistički pozdrav Šimunića

FENA
Komesar za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks na svom je Twitter profilu reagirao na istup hrvatskog nogometnog reprezentativca Josipa Šimunića koji je nakon utakmice protiv Islanda plasman na Svjetsko prvenstvo proslavljao s navijačima uz neprimjerene povike "Za dom spremni".

"Hrvatska mora čvrsto osuditi nacistički pozdrav nogometnog reprezentativca. Poticanje etničke mržnje ne smije se tolerirati", napisao je Muižnieks.

Šimunić je danas kažnjen sa 25.000 kuna (oko 6.400 KM ) nakon što je zagrebačko Općinsko državno pravobranilaštvo protiv njega podiglo prekršajni nalog. Tužilaštvo je nogometaša Dinama teretilo zbog prekršaja Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima jer je raspirivao rasnu mržnju i uznemiravao ostale učesnike javnog okupljanja pa mu je izreklo maksimalnu novčanu kaznu koja prema zakonu iznosi 25.000 kuna.

Šimunić je prijavljen i Etičkom odboru Hrvatskog olimpijskog odbora. Prijavu je poslao hrvatski ministar nauke obrazovanja i sporta Željko Jovanović poručivši kako je "Šimunić povrijedio dostojanstvo pojedinca, te da je njegovim ponašanjem došlo do diskriminacije na osnovu rase, spola, etike, vjere, filozofskog i političkog mišljenja, kao i do nepoštivanja načela i pravila utvrđenih Olimpijskom poveljom, Etičkim kodeksom Međunarodnog olimpijskog odbora, Zakonom o sportu ili Statutom HOO-a.

Oglasila se i pučka pravobraniteljica Lora Vidović koja je upozorila Hrvatski nogometni savez, zagrebačko Općinsko državno pravobranilaštvo i MUP na potrebu djelovanja zbog nedavnog izgreda reprezentativca Josipa Šimunića, koji je nakon utakmice Hrvatska - Island publiku poticao na skandiranje ustaškog pozdrava "Za dom - spremni".

Istragu o Šimunićevom ponašanju nakon utakmice protiv Islanda otvorila je i Međunarodna nogometna federacija (FIFA). Krovna nogometna organizacija za sada istražuje različite izvještaje službenih delegata i skuplja informacije.

Hrvatski nogometni savez (HNS) o cijelom slučaju očitovat će se u petak na novinarskoj konferenciji.