Nogomet
1

Muamer Svraka donio tri boda protiv Borca, Željo jesenji prvak Premijer lige

Piše: N. Jamaković
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nogometaši Željezničara ostvarili su novu pobjedu u 19. kolu nogometne Premijer lige BiH savladavši banjalučki Borac na Grbavici 1:0 i tako ostali na liderskoj poziciji premijerligaške tabele na kraju jesenjeg dijela prvenstva.

Pobjedu Željezničaru donio je Muamer Svraka koji je u 58. minuti zatresao mrežu Banjalučana za veliko slavlje Manijaka.

Ispostavilo se da je njegov gol dovoljan za pobjedu Željezničara, koji će na zimsku pauzu u prvenstvu otići sa liderske pozicije na tabeli.

Iako je igra obje ekipe u prvom poluvremenu bila loša, Željezničar je u nastavku pružio nešto bolju partiju te zasluženo pobijedio, budući da Borac nije uspio iskoristiti svoje šanse.

Dodajmo da je utakmica bila prekinuta nekoliko minuta u finišu prvog poluvremena nakon obračuna Lešinara i Manijaka na sjevernoj tribini stadiona Grbavica. Incident se desio kada su navijači Borca ušli na sjevernu tribinu nakon čega su na obje strane letjele baklje i stolice. Intervencijom specijalaca spriječen je veći incident, a navijači Borca su potom smješteni na istočnu tribinu.

Šef stručnog štaba Željezničara Dino Đurbuzović nakon utakmice nije krio zadovoljstvo te je istakao kako je njegov tim zasluženo pobijedio. "Znali smo da je Borac kvalitetan protivnik i da će biti teška utakmica. Oni su imali svoje šanse, ali ih nisu iskoristili. Moji igrači su nadmašili i sami sebe i loš teren i ostvarili zasluženu pobjedu", kazao je Đurbuzović za BHT.

On je dodao da će u proljetnom dijelu sezone biti poprilično teško jer nekoliko ekipa konkuriše za naslov prvaka države.

Trener Borca Dragan Jović je kazao kako njegova ekipa nije zaslužila poraz, ali je ipak čestitao Željezničaru na pobjedi. "Vidjeli smo da Željezničar ima određenih problema te smo se i prije primljenog gola dogovorili da ih napadnemo, međutim, nismo uspjeli postići gol i Željo je slavio pobjedu. Nadam se da ćemo na proljeće i organizacijski i na terenu dokazati da je Borac ozbiljan klub", zaključio je Jović.

Prvenstvo će biti nastavljeno početkom marta naredne godine.

Premijer liga BiH, 19. kolo:

Vitez - Radnik 3:0 Rudar - Široki Brijeg 0:0 Travnik - Zrinjski 1:1 Velež - Čelik 0:2

Zvijezda - Slavija 0:0 Željezničar - Borac 1:0 Sarajevo - Leotar (17 sati)

Nedjelja:

Mladost - Olimpic (13 sati)

Tabela:

1. Željezničar 38

  1. Široki Brijeg 34
  2. Zrinjski 34
  3. Borac 34
  4. Sarajevo 33
  5. Olimpic 32
  6. Velež 28
  7. Čelik 26
  8. Zvijezda 24
  9. Radnik 23
  10. Vitez 22
  11. Slavija 21
  12. Rudar 15
  13. Mladost 15
  14. Travnik 14
  15. Leotar 9