Sarajevski derbi
443

Može li Željezničar na jednobojnoj Grbavici izbaciti Sarajevo iz utrke za prvaka?

Piše: Omar Tipura
Na Grbavici neće biti Hordi zla koje bojkotuju 110. sarajevski ligaški derbi (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na Grbavici neće biti Hordi zla koje bojkotuju 110. sarajevski ligaški derbi (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Svanula je subota i valjda je krajnje vrijeme da u najavi 110. sarajevskog ligaškog derbija, u kojem se u okviru 4. kola Lige za prvaka Bosne i Hercegovine na Grbavici večeras od 19:30 sati sastaju Željezničar i Sarajevo, pričamo o onima koji će igrati i voditi derbi – o igračima i trenerima. Za razliku od skoro svih dosadašnjih derbija, dojam je da se u uvertiri ovog derbija najmanje pažnje posvetilo momcima u kopačkama i vođama sa taktičkim skicama.

Šteta što se ovih dana više pisalo i pričalo o navijačima, upravama, MUP-u, a tako malo o Ivanu Lendriću, Harisu Duljeviću, Slavku Petroviću i Mehmedu Janjošu. Doduše, nije lako zaobići priču o postocima i tampon zonama iako bismo, kamo sreće, najradije rekli "kakvi postoci, kakvi tamponi". Ali, pošto je današnja Grbavica za Željezničar nikad veća, a za Sarajevo nikad manja, teško je progutati riječi. Dešava se...

Petrović vs Janjoš

No, vratimo se čistom fudbalu. Željezničar i Sarajevo su kraj augusta dočekali sa apaurinima, tabletama za smirenje, hladnim oblogama... Plavi su uručili otkaz Milošu Kostiću, Bordo-bijeli Almiru Hurtiću. I sve to tek nakon šest odigranih kola. Sarajevo je bilo četvrto, Željezničar deveti (od ukupno 12 timova), sa četiri, odnosno šest bodova manje od Zrinjskog i Slobode. Zadatak da ispune ciljeve koji su ostali nepromijenjeni uprkos katastrofalnim otvaranjima sezone dobili su Mehmed Janjoš na Koševu i Slavko Petrović na Grbavici. A ciljevi su bili i ostali titule.

Mehmed Janjoš (lijevo) i Slavko Petrović skoro osigurali izlazak u Evropu (Foto: Klix.ba)
Mehmed Janjoš (lijevo) i Slavko Petrović skoro osigurali izlazak u Evropu (Foto: Klix.ba)

Brojevi kažu da je bolji posao od imenovanja na klupu uradio Slavko Petrović koji je osvojio 43 boda sabrana u 13 pobjeda i četiri remija u ligi. Željo je sa Petrovićem samo jednom poražen i to od Širokog Brijega na Pecari u 14. kolu Premijer lige. Plavi su pod vodstvom Petrovića u ukupno 18 utakmica u ligi primili samo devet golova.

Janjoš je u 18 ligaških utakmica na kormilu Sarajeva skupio 38 bodova upisavši 11 pobjeda, pet remija i dva poraza. Gubio je od Zrinjskog u 13. kolu u Mostaru i od Slobode u 22. kolu u Tuzli. Dosadašnja era Mehmeda Janjoša na klupi Sarajeva posebno je upamćena sa deset vezanih pobjeda u svim takmičenjima što je klupski rekord.

Navedeni podaci rezultirali su time Željezničar sarajevski derbi dočekuje na prvom mjestu tabele sa 51 bodom, a Sarajevo na trećem mjestu sa tri boda manje. Pošto četvrtoplasirani Radnik iz Bijeljine ima 39 bodova, devet manje od Bordo tima, skoro je sigurno da će i Željo i Sarajevo igrati evropska takmičenja naredne sezone. Zbog toga i Petrović i Janjoš zaslužuju pozitivne ocjene pošto su do takvog rezultata stigli sedam kola prije kraja prvenstva.

Treneri sarajevskih rivala imaju sličan učinak gledajući ukupne brojke bez ulaska u detalje. Pogledamo li, međutim, formu u posljednjim mečevima, mnogo veću brigu ima Sarajevo koje je u posljednje četiri ligaške utakmice upisalo samo jednu pobjedu, dva remija i poraz uz ukupnu gol-razliku 3:4 za razliku od Željezničara koji je upisao tri pobjede i remi uz gol-razliku 7:2.

Iskustvo je na strani Plavih, kao i forma

O vođama timova smo, za sada, dovoljno kazali. Vrijeme je da se pažnja posveti onima koji će istrčati na Grbavicu. Tu je, također, pogotovo ako govorimo o imenima, bolja situacija u redovima Plavih. Naime, Željezničar ima mnogo više osvajača među igračima, a tu prvenstveno mislimo na trofeje koje možete osvojiti u Bosni i Hercegovini. Pogledajte samo navalu Plavih gdje konkurišu Ivan Lendrić, Stevo Nikolić, Zajko Zeba, Samir Bekrić, Ivan Crnov, Goran Zakarić i Miroslav Stevanović. Ili odbranu gdje su Semir Kerla i Jadranko Bogičević. Takvo iskustvo u bh. fudbalu nemaju Mersudin Ahmetović, Sanjin Lelić, Nermin Crnkić, Frank Liivak, Saša Novaković...

Ivan Lendrić (lijevo) sa 17 pogodaka prvi strijelac lige (Foto: Klix.ba)
Ivan Lendrić (lijevo) sa 17 pogodaka prvi strijelac lige (Foto: Klix.ba)

Uz to, igrači Željezničara popur Ivana Lendrića, Miroslava Stevanovića i Zajka Zebe su u odličnoj formi. Lendrić je u posljednje četiri ligaške utakmice postigao pet golova i sa ukupno 17 golova prvi je strijelac lige, dok su Zeba i Stevanović u posljednja četiri kola podijelili skupa pet asistencija.

Kod Sarajeva je, barem kada su golovi i asistencije u pitanju, daleko najsvjetlija tačka Anel Hebibović koji je u posljednjih osam kola upisao četiri gola i dvije asistencije. Mersudin Ahmetović već šest ligaških utakmica ne zna za gol, a ohrabrit ga može pogodak protiv Mladosti iz Doboja kod Kaknja u Kupu BiH. Najveće ime i kapiten Bordo tima Haris Duljević posljednji gol za klub postigao je 31. jula protiv Zrinjskog na Koševu i to nije podatak koji se očekivao od bh. reprezentativca uprkos tome što je upisao 10 asistencija u ligi.

Da li će inat "voziti" Bordo-bijele?

Uzmemo li sve navedeno u obzir, Željezničar ima više pozitivnih stvari na svojoj strani, a uz to će imati i punu Grbavicu na kojoj neće biti Hordi zla. Ipak, takva situacija bi vrlo lako mogla probuditi veliki inat u redovima Bordo ima, a znamo da je inat nerijetko najjače oružje sportistima u ovoj zemlji.

Haris Duljević (lijevo) postigao samo jedan gol u sezoni, Mersudin Ahmetović šest ligaških utakmica bez gola (Foto: Klix.ba)
Haris Duljević (lijevo) postigao samo jedan gol u sezoni, Mersudin Ahmetović šest ligaških utakmica bez gola (Foto: Klix.ba)

Rezultati u prvim utakmicama polufinala Kupa BiH, u kojima je Sarajevo kod kuće remiziralo protiv Mladosti (1:1), a Željezničar izgubio od Širokog u gostima (1:0), povećali su brige u taborima oba tima tako da će pritisak biti dodatno povećan iako se i bez toga radi o najvećem bh. derbiju. A nadamo se da će derbi ponuditi više od prethodna dva u koja smo vidjeli dva remija i ukupno dva gola.

Poraz bi definitivno bio bolniji za Sarajevo koje bi ostalo kratko za šest bodova u odnosu na Željezničar i barem dva boda kraće od Zrinjskog.

Zato, u toj borbi Sarajeva "sam protiv svih", što je mogao samo Asim Ferhatović Hase, Sarajevo ne smije pasti. A ne smije ni Željezničar; zar se smije pasti na punoj Grbavici obojenoj u samo jednu boju - plavu?

Liga za prvaka BiH, 4. kolo: Željezničar - Sarajevo (19:30 sati, Moja TV)