Premiership
33

Može li Tottenham zaustaviti nezaustavljivi stroj Pepa Guardiole?

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na Etihadu se igra novi derbi u Premiershipu, a sastaju se Manchester City i Tottenham koji će danas od 18:30 sati ukrstiti koplja u okviru 18. kola.

Chelsea na Stamford Bridgeu, Liverpool i Arsenal na Etihadu, Manchester United na Old Traffordu i redom rezultati 1:0, 5:0, 3:1 i 2:1. To je učinak Manchester Cityja u dosadašnjim derbijima Premiershipa u ovoj sezoni. Četiri meča, četiri pobjede uz gol-razliku 11:2.

U cijeloj sezoni, u 17 ligaških mečeva, City ima 16 pobjeda i jedan remi pri čemu je povezao 15 uzastopnih pobjeda i oborio rekord Premiershipa. Niz i dalje staje, a zadatak da ga sruši ima Tottenham. Koji će barem pokušati...

"Igramo protiv najboljeg tima u Evropi"

"Igramo protiv, za mene, najboljeg tima u Evropi, ne samo u Engleskoj", otvoreno je kazao trener Tottenhama Mauricio Pochettino pred ovaj meč dodavši da će njegov tim, ipak, ići na pobjedu.

Ima Pochettino razloga da se nada iznenađenju, jer je u prošloj sezoni ostao neporažen u ligaškim mečevima protiv Cityja. Na White Hart Laneu Pijetlovi su slavili rezultatom 2:0, dok je na Etihadu bilo 2:2.

Takav je odnos snaga ovih klubova u eri Pepa Guardiole na klupi Cityja, a generalno Građani nemaju povoljan omjer protiv londonskog tima u posljednje vrijeme; posljednji put su ga savladali 3. maja 2015. godine nakon čega su u četiri meča upisali tri poraza i jedan remi.

Interesantno, Pochettino je svoju prvu pobjedu kao trener ostvario upravo protiv Pepa Guardiole kada je u svojoj sedmoj zvaničnoj utakmici na klupi Espanyola u februaru 2009. godine na stadionu Nou Camp savladao Barcelonu rezultatom 2:1 što je bila velika senzacija.

Tottenham nade polaže u Kanea, City u cijelu napadačku navalu

Harry Kane je u ovoj kalendarskoj godini u 33 meča Premiershipa postigao 33 gola. Takvi brojevi dovoljno govore, epitetima nećemo tražiti mjesto. Samo tri gola nedostaju Kaneu da izjendači rekord legendarnog Alana Shearera koji je u 1995. godini postigao 36 golova.

Ako Tottenham najveće nade polaže u Kanea, šta reći onda za City? Dobro, nijedan igrač Cityja nema takav učinak u ovoj godini, ali City ima Sergija Aguera, Gabriela Jesusa, Raheema Sterlinga, Leroyja Sanea, Davida Silvu i Kevina De Bruynea, igrače koji neprestano postižu golove ili asistiraju.

Na listi najboljih strijelaca Premiershipa, među 10 prvoplasiranih samo jedan tim ima više od jednog igrača, a to je City koji ima Aguera (10), Sterlinga (9) i Jesusa (8).

Na listi najboljih asistenata, od igrača koji zauzimaju prva četiri mjesta, čak tri igrača dolaze iz Cityja, a to su De Bruyne (8), Silva (8) i Sane (6). Umiješao se samo Aaron Ramsey (6) iz Arsenala.

Cityju će u ovom meču najvjerovatnije nedostajati Vincent Kompany zbog povrede, a zbog istog razloga sigurno neće biti Johna Stonesa i Benjamina Mendyja.

U redovima gostiju nema suspendovanog Davinsona Sancheza i povrijeđenog Tobyja Alderweirelda.

Tabela: