Premijer liga BiH
33

Može li Široki poremetiti planove Zrinjskom, Željezničar mora slaviti protiv Radnika

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zrinjski se bori za titulu, Široki Brijeg za siguran plasman u Evropu, a danas slijedi njihov 50. međusobni susret koji će se odigrati u Mostaru od 17:00 sati u okviru 8. kola Lige za prvaka. Na današnjem rasporedu nalaze se i preostale dvije utakmice Lige za prvaka, kao i sve tri utakmice Lige za opstanak.

U igri je ostalo još devet bodova, a Zrinjskom za sigurno osvajanje titule treba šest bodova. Sve može biti riješeno i danas ako Zrinjski slavi, a Željezničar izgubi u gostima od Radnika iz Bijeljine.

Danas može biti riješena i borba za ostanak, jer Čelik će u slučaju poraza od Slobode izgubiti i matematičke šanse za opstankom u Premijer ligi.

Liga za prvaka

Krupa - Sarajevo (14:00 sati, Moja TV)

Radnik - Željezničar (16:30 sati, Moja TV

Zrinjski - Široki (17:00 sati, BHRT)

Zrinjski je u prošlom kolu osvojio veliki bod na Grbavici protiv Željezničara (2:2) te napravio ogroman korak ka osvajanju svoje treće uzastopne titule prvaka BiH, a ukupno četvrte od 2014. godine.

Trener Plemića Blaž Slišković vjeruje da njegov tim neće propustiti priliku da osvoji titulu te smatra da se Zrinjskom neće desiti ono što se desilo Željezničaru prošle godine kada je u posljednja tri kola ušao s prednošću od četiri boda i sve izgubio.

"Prošle godine Željo je ovisio sam o sebi, pa te neke meč lopte nije iskoristio. Ove godine se to isto može desiti, samo u kontra smjeru, ali mislim da smo mi toliko kvalitetni i psihički spremni da nam se to neće desiti", kazao je Slišković.

Frano Čirjak se vraća u sastav Plemića, Nermin Hajdarović je otpao zbog povrede prednje loše. Potpuno se oporavio kapiten Pero Stojkić.

Široki je u prošlom kolu deklasirao Krupu (5:0) na Pecari, a njemu je ovaj meč važan zbog borbe za treće mjesto koje sigurno vodi u Evropu. Ipak, nakon što je Željezničar savladao Krupu (2:0) u prvom meču finala Kupa BiH skoro je izvjesno da će Željezničar osvojiti Kup što bi značilo da će i četvrto mjesto na tabeli Lige za prvaka voditi u Evropu. No, čuda su moguća i Široki se vjerovatno ne želi oslanjati na finale Kupa.

"Velikih nepoznanica između nas i Zrinjskog nema. Naš pristup bit će napadački, pokušat ćemo unijeti više agresivnosti i odgovornosti kako bi polučili pozitivan rezultat u borbi za treće mjesto. Naravno da pritom ne bio neuspjeh ni neodlučen rezultat, s obzirom da idemo na noge Zrinjskom koji se bori za prvaka, ali mi ćemo u derbiju gledati prije svega sebe i svoju poziciju", kazao je trener Širokog Goran Sablić pred ovaj meč dodavši da se u roster Širokog konačno vraća Luka Menalo koji će meč najvjerovatnije početi na klupi.

Hercegovački derbi će početi u 17:00 sati, a prije toga će Sarajevo gostovati Krupi, kao i Željezničar Radniku. Sarajevo se sa Širokim bori za treće mjesto i ima dva boda manje od tima sa Pecare, dok Željezničar mora slaviti ako želi ostati u borbi za titulu prvaka BiH.

Liga za opstanak

Mladost - GOŠK (17:00 sati)

Vitez - Borac (17:00 sati)

Čelik - Sloboda (17:00 sati)

Nakon što je GOŠK na domaćem terenu u Gabeli prošle sedmice savladao Čelik (1:0) i izborio opstanak, skoro sve je riješeno u Ligi za opstanak, a Čeliku su ostale samo matematičke šanse da ostane u društvu najboljih timova BiH.

Zeničani danas moraju savladati Slobodu ako žele zadržati šanse, jer sada imaju osam bodova manje od Tuzlaka. GOŠK će u isto vrijeme od 17:00 sati gostovati Mladosti, dok će Vitez ugostiti Borac.