Nogomet
5

Mourinhov početak u Unitedu je za zaborav, otkazan sudar sa Guardiolom u Kini

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Odlazak Manchester Uniteda na pripreme u Kinu nije bio hvale vrijedan potez. Istina, možda je osnovni cilj, marketinški profit, ispunjen, ali stvari vezane za dešavanja na terenu se doimaju kao promašaj. Dešava se i najvećima.

United će prvu zvaničnu utakmicu igrati protiv Leicester Cityja u Comunnity Shieldu 7. augusta, a onda će sedam dana kasnije na gostovanju kod Bournemoutha otvoriti i novu sezonu Premiershipa. Dakle, do prve zvanične utakmice Unitedu je ostalo manje od dvije sedmice.

Na pripreme u Kinu otputovalo je 25 igrača među kojima, zbog nastupa na Evropskom prvenstvu, nisu bili Zlatan Ibrahimović, Anthony Martial, Morgan Schneiderlin, Bastian Schweinsteiger, Marouane Fellaini i Matteo Darmian

Prvi meč na pripremama United je odigrao protiv Borussije Dortmund koja je slavila sa 4:1. Kao glavni razlog takvog ishoda Mourinho je naveo činjenicu da su pripreme Dortmunda počele ranije i da su oni ranije odigrali četiri pripremna meča, dok je United odigrao jedan meč.

I takav argument je ispravan, ali vrijeme je pokazalo da su pripreme u Kini promašaj za United, jer nakon Dortmunda koji je bio superioran, Unitedov ostatak priprema nije pomogao da se ekipa mnogo bolje uigra. Tim je u subotu krenuo iz Šangaja za Peking kada je jedan od dva aviona u kojem su bili smješteni igrači Crvenih đavola imao probleme tokom leta i na večeru je stigao u 1 sat poslije ponoći u nedjelju.

Zatim je uslijedila promjena stadiona za treniranje i umjesto na Ptičjem gnijezdu, igrači su trenirali na stadionu Olympic Sports Centre koji je udaljen oko pet kilometara od predviđenog stadiona.

Nezgode su nastavljene i tokom press konferencije koja je održana na stadionu umjesto u sali jer je stigao preveliki broj novinara i medija. Tada je Mourinho kazao da će protiv Cityja glavni fokus biti da se igrači ne povrijede jer je teren bio u lošem stanju.

Vrhunac svega desio se danas kada je zbog kiše koja je dodatno uništila teren meč protiv Manchester Cityja otkazan. Tako su brojni navijači u Kini, ali i oni koji su doputovali u Kinu zbog sudara dva Manchestera te Mourinha i Pepa Guardiole, ostali uskraćeni za taj meč. To je trebao biti prvi put u historiji da se United i City sastanu izvan Engleske.

Zbog svega toga, Mourinho neće imati puno razloga da po dobrom pamti Kinu jer mu je mnogo faktora otežavalo kvalitetnu pripremu tima.

Prije meča sa Leicesterom, United će igrati prijateljski meč protiv Galatasaraya u Švedskoj naredne subote te protiv Evertona 3. augusta kada će United igrati meč u čast Waynea Rooneyja.