Nogomet
1

Mourinho: Moj najveći podvig bio bi pobijediti City za naslov

Totalsport
Jose Mourinho (Foto: AFP)
Jose Mourinho (Foto: AFP)
Menadžer Chelseajevih nogometaša Jose Mourinho ostaje pri stavu da je Manchester City najveći favorit za osvajanje premierligaškog naslova ove sezone.

Vodeći Arsenal, drugoplasirani Manchester City i trećeplasirani Chelsea na tabeli su udaljeni svega dva boda. Chelsea je u oktobru uspio pobijediti City s 2-1, a novi meč protiv Građana udaljen je svega tri sedmice.

"U Chelseaju bi moje najveće postignuće bilo kada bih ih uspio pobijediti u borbi za naslov. Bili smo prvaci i prije, ali bili smo ekipa favorizirana za osvajanje naslova, stvorena za napad na titulu. Ovo je ekipa u razvoju i ako osvojite naslov u ovom periodu, onda vam on nije darovan. Bilo bi to super postignuće. Ali to nas trenutno ne brine, već smo koncentrirani na konstantni napredak", rekao je Mourinho za London Evening Standard.

"U smislu ekipe City je u drugoj dimenziji. Njihova se situacija ne može uspoređivati ni sa jednom drugom ekipom. Neki se ljudi ne slažu, a neki menadžeri ne žele reći, ali ja kažem šta mislim. City je drugačiji. Ne radi se o kvaliteti igrača jer i drugi imaju kvalitetu. Ali City ima savršen tajming. Oni nemaju mladih ili starih igrača. Jedini mlađi igrač im je Matija Nastasić, a on igra ponekad. Svi su igrači između 25 i 29 godina starosti u najboljim su fazama karijere. Količina igrača koje imaju na istoj razini je nevjerovatna, a fizički su se sjajno prilagodili Premierligi. Imaju i četiri napadača koji su svi vrhunske klase i na terenu jedan uvijek postiže pogodak."

Komentirao je Mourinho i stanje u Manchester Unitedu, aktuelnom prvaku koji se nalazi na tek sedmom mjestu na tabeli sa 11 bodova zaostatka za liderom Arsenalom.

"Moj je osjećaj, utemeljen na godinama komunikacije sa Sir Alexom Fergusonom i nekim insajderskim informacijama, da u Manchester Unitedu nisu sretni, ali su mirni. Vjeruju Davidu (Moyesu), a David vjeruje njima. Ne mislim da je David pod pritiskom. Pritisak je nešto virtualno i proizlazi od medija kao posljedica neostvarivanja najboljih rezultata. Menadžer je miran i u klubu razmišljanju o njemu kao menadžeru za sljedeće dvije, tri, četiri ili pet sezona. Njihovi slabi rezultati doći će kraju. Vratit će se na pravi put iako je vjerojatno prekasno za osvajanje lige jer zaostaju previše bodova za liderom."