Mesut Özil
0

"Mourinho je zaista The Special One"

Totalsport
Mesut Özil
Mesut Özil
U intervjuu za njemački nogometni portal Transfermarkt, njemački 22-godišnji reprezentativac i ofanzivni veznjak Real Madrida Mesut Özil govorio je o svojoj prilagodbi na "kraljevski klub", o Zinedineu Zidaneu, Cristianu Ronaldu, Michaelu Ballacku i Joseu Mourinhu.

Za početak, prokomentirao je svoju prvu sezonu u Real Madridu, kojem je pristupio prošlog ljeta iz Werdera uz odštetu od 15 miliona eura.

"Stvari se za mene dobro razvijaju, iako još uvijek ništa nisam postigao. No, očigledno je da sam na pravom putu. Došao sam u Real napredovati kao nogometaš i osvajati trofeje. Drago mi je da uživam trenerovo povjerenje, pa mogu igrati slobodno, bez pritiska. Kada sam se preselio u ovaj klub, znao sam kakvu sam dobru stvar napravio za razvijanje svog potencijala. No, radio sam vrlo teško i naporno za ostvarenje tog cilja."

Šteta što je Kaka povrijeđen, ali to je vama pružilo još veću šansu da se nametnete u timu.

Meni je jako žao što je Kaka povrijeđen. U onom kratkom razdoblju smo dokazali da možemo igrati zajedno u ekipi. Naravno, uvijek je trenerova posljednja o pitanju odabira sastava. Ja se na svakom treningu moram dokazivati, što i činim.

Vas su često poredili sa Zinedineom Zidaneom, ali ste govorili da morate još puno raditi i napredovati kako biste se dokazali. Jeste li sličan tip igrača kao Zidane?

On je moj uzor. U mojim očima je uvijek bio perfektni igrač. Moj cilj je konstantni napredak, a na ostalima je da sude o mojoj kvaliteti.

Možete li jednog dana osvojiti Zlatnu loptu?

Kao prvo, mislim da je puno važnije igrati u uspješnoj ekipi i osvajati trofeje. Ukoliko pritom stignu i individualna priznanja, svaki nogometaš će ih radosno dočekati.

Jednom ste izjavili: "Za mene je Jose Mourinho najbolji trener na svijetu, želim igrati u ekipi koju on vodi". Šta vas je Mourinho naučio?

Za mene on zaista i jeste najbolji trener na svijetu. Svi smo vidjeli koliko je puno trofeja osvojio zadnjih godina. Meni je važno da mogu raditi i trenirati pod njegovim vodstvom. Ponosan sam na to. Pod njegovom palicom svi igrači napreduju.

Je li on doista "The Special One" (poseban)?

Da, definitvno jeste.

Igrate zajedno sa Cristianom Ronaldom. Šta mislite o njemu?

Svjetska klasa, jako je napredovao zadnjih godina. Ekipa ga uvijek treba. Inače je vrlo ljubazan i pristojan. Na terenu svaki puta ide maksimalno i daje sve od sebe. Vrlo je ambiciozan i uvijek želi pobijediti, čak i kada igramo na treningu. Zadovoljstvo je igrati s takvim igračem.

Njemačka je odigrala odlično Svjetsko prvenstvo, ali je opet izgubila od Španije. Hoće li sljedeće Evropsko prvenstvo biti prilika za revanš?

Imamo odlična iskustva s Mundijala. No, jasno je da je Španija bila puno bolja od nas u polufinalu. Znamo da imamo puno potencijala na Evropskom prvenstvu. Mi i dalje napredujemo kao tim, sve smo robusniji. Ukoliko se opet sastanemo sa Španijom, izgledi će biti 50-50.

Ima li još uvijek mjesta za Michaela Ballacka u reprezentaciji?

To je pitanje za selektora. Meni je Ballack puno pomogao od mog prvog nastupa za reprezentaciju. Puno je razgovarao sa mnom i podržavao me na terenu. Stvarno mi je pomogao i na tome sam mu zahvalan.

Osjećate li se ugodno kao multikulturni simbol?

Apsolutno. Moji roditelji su došli iz Turske, ja sam rođen u Njemačkoj. Drago mi je što poznajem obje kulture. Pozitivni aspekti jedne i druge omogućili su mi život lakšim u Madridu.