12-minutni monolog
44

Mourinho detaljno pojasnio izjavu da je "normalno da United ispada iz Lige prvaka"

Klix.ba
Jose Mourinho (Foto: EPA-EFE)
Jose Mourinho (Foto: EPA-EFE)
Jose Mourinho je ponovo bio "u svom elementu" na današnjoj konferenciji za medije pred subotnji susret protiv Brightona u okviru FA Cupa.

Očekivano, novinare je više zanimalo da li je Mourinho promijenio mišljenje da je "normalno da United ispada iz Lige prvaka".

Ne samo da nije promijenio mišljenje, već je u 12-minutnom monologu pojasnio svoj stav koji sigurno neće naići na odobravanje navijača Crvenih đavola.

"Zadovoljan sam onim što su moji igrači pokazali nakon meča protiv Seville. Bili su tužni, frustirani, kao i ja. Svi su pokazali koliko im je stalo do uspjeha ekipe. Ne skrivam se ni od koga i ne pada mi na pamet da mi teško pada što mi neko zviždi sa tribina. Navijači imaju pravo na svoje mišljenje i reakcije, ali postoji nešto što se zove nogometno naslijeđe", rekao je Mourinho, a onda uzeo papir na kojem su napisani podaci o njegovoj ekipi i o gradskom rivalu Manchester Cityju.

"Ovo su statistički podaci o Unitedu i Cityju od 2013. godine do danas. Tu se nalaze imena igrača i rezultati koje su oba kluba ostvarila u tom periodu. Napadate me jer sam rekao da je United navikao ispadati iz Lige prvaka. Znate li zašto sam to rekao? United je samo jednom stigao do četvrtfinala Lige prvaka od 2011. godine. Hoćete da idem dalje? Otkako se Sir Alex Ferguson penzionisao 2013. godine, City je svaku sezonu završavao na boljoj poziciji od Uniteda", kazao je Posebni, te nastavio:

"A znate li zašto je City uspješniji u ovih pet godina? Jer imaju naslijeđe koje se zove Nicolas Otamendi, Kevin de Bruyne, Fernandinho, David Silva, Raheem Sterling, Sergio Aguero... Oni su svi iz tog perioda u ekipi. Kada jednog dana napustim United moj nasljednik će imati veliko naslijeđe koje će činiti Romelu Lukaku, Nemanja Matić, David de Gea...", rekao je Portugalac i potom završio monolog samouvjereno.

"O tome gdje ću biti u budućnosti i šta ću sve osvajati neću sada pričati. Bitno je da sam ovdje i da ću još dugo biti ovdje i ne pada mi na pamet da mijenjam svoj način razmišljanja. I naredni put kad kiksamo neću se sakrivati ni od koga, prvi ću izaći pred vas. Ne bježim od svojih odgovornosti. Kad sam imao 20 godina bio sam niko i ništa u svijetu nogometa, a sada sa 55 godina sam ovo što jesam. A ne bih postao da nemam ovaj mentalitet", rekao je Mourinho i dodao kako ima puno podršku uprave kluba i najbitnije osobe Eda Woodwarda.