Razlog poraza
42

Mourinho: Ajax se ponašao u drugom poluvremenu kao da igra protiv Vitessea

Piše: E. B.
Jose Mourinho (Foto: EPA-EFE)
Jose Mourinho (Foto: EPA-EFE)
Jose Mourinho dane bez trenerskog angažmana provodi u ulozi analizatora za BeIN Sports, a nakon sinoćnjeg susreta između Ajaxa i Tottenhama u nekoliko rečenica je objasnio zašto su Kopljanici ispali iz Lige prvaka.

"Filozofija određuje ekipi put kojim ide i kojim se razvija. Svaka ekipa treba imati svoju filozofiju, stil igre koji odgovara profilu igrača koji se u njemu nalaze, a Ajax zaslužuje sve pohvale zbog načina na koji to radi. Svi ljudi koji vole nogomet im se dive", rekao je Mourinho i nastavio:

"No, nogomet je sportska bitka, a u svim bitkama je za uspjeh potrebna strategija. A da bi se pobjeđivale utakmice, a naročito ovakve posebne utakmice, ponekada moraš odustati od svoje filozofije. Čak bih rekao i da moraš igrati u potpunoj suprotnosti svojoj filozofiji", izjavio je Portugalac i dodao:

"Ajax je u drugom poluvremenu trebao bolje sakriti mane koje svi znamo. Nekoliko puta Blind i De Ligt su bili van svojih pozicija, a osnovna stvar koja se radi kada imaš prednost je zadržati balans sve vrijeme, a balans se kreira stabilnom zadnjom linijom. Nakon toga dolazi broj igrača koji uvijek moraju biti iza lopte. A šta je Ajax uradio? Ponašao se u drugom poluvremenu kao da igra protiv Vitessea. Tottenham je promijenio igru, igrali su direktan nogomet, imali su sreće, ali su je i isprovocirali promjenom stila igre", konstatovao je Mourinho.