Nogomet
0

Mostarski gradski derbi - sport protiv politike

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uoči gradskog derbija u Mostaru na kojem će Velež gostovati kod Zrinjskog na stadionu pod Bijelim Brijegom među navijačkim skupinama vlada duboko zatišje. Na kraju i ovogodišnje sezone se u samom fokusu derbija našla odluka Ministarstva unutrašnjih poslova da neće dozvoliti masovno prisustvo navijačima Veleža.

Na osnovu procjene MUP-a HN kantona, uz pratnju policije derbiju je moglo prisustvovati tek 150 navijača Veleža Red Armyja. Oni su trebali ispuniti uvjete lijepog ponašanja da bi bodrili svoj tim. Među tim uslovima su zabrane konzumiranja alkohola, droge, lomljenja predmeta, narušavanja javnog reda i mira itd.

"Ovakav odnos će imati i navijači Zrinjskog pri sljedećem gostovanju na stadionu u Vrapčićima", poručili su iz MUP-a HNK-a.

Protestirajući protiv odluke, navijači Veleža su se oglasili saopćenjem za javnost u kojem su naglasili da neće organizovano i pod pratnjom policije ići na utakmicu.

"Radi se o broju oko samo 150 navijača. To je znatno manje od 5 % ukupnog kapaciteta stadiona, što je određeno pravilnikom NS BIH", stoji u saopćenju.

Nadležnim su postavili pitanje da li su ustanju organizirati sportski događaj koji podrazumijeva slobodu kretanja. Simpatizerima Veleža su poručili da mogu prisustvovati utakmici, ali da organizovanog prijevoza neće biti.

Većina građani Mostara ovom derbiju odavno ne pridaje nikakav značaj. Smatraju ga samo povodom za navijačke nerede i divljanja. Rijetki su uopće željeli komentirati sutrašnji derbi prizivajući Božiju pomoć da nereda ne bude.

Ni navijači Veleža nisu se dali nagovoriti da javno komentiraju odluke MUP-a HNK, a niti stavove Red Armyja.

"Ko neće ići, neće. Kome se ide, on će otići”, novinaru Anadolije kazao je Suad. D., jedan od najvjernijih navijača Veleža.

"Bio sam na svakom derbiju, pa ću i sutra. Jednostavno jače je to od mene!", tvrdi Suad.

Njegov prijatelj Hara nam je pojasnio o kakvom se to fenomenu radi kada je riječ mostarskom gradskom derbiju.

"A, nije ti to sport, to ti je politika. Tu ti fudbala najmanje ima!", konstatirao je Hara. "Kad Velež pobijedi pod Bijelim Brijegom onda je fudbala pobijedio politiku!", završava svoj komenatar ovaj zagriženi navijač Veleža. On nas je podsjetio kako Velež u svih deset gostovanja pod Bijelim Brijegom nikada nije pobijedio. Nešto mu govori da bi to moglo biti sutra.

Inače, Velež i Zrinjski do sada su se sastali 23 puta. Zrinjski je bio uspješniji deset puta, a Velež osam.

Posebno teško gradski derbi između Zrinjskog i Veleža pada pripadnicima specijalnih jedinica. U punoj pripravnosti oni će popratiti svaki potez publike i u svakom dijelu grada.

Po prvi put mostarski derbi će, nakon prijetnji koje su mu uputili navijači Zrinjskog, propustiti i sportski novinar Nermin Bise. U izjavi za AA Bise prognozira pobjedu Zrinjskog, zbog bolje forme njihovih igrača i rezultata koje su ostvarili u dosadašnjem dijelu takmičenja.

"Susreti između Zrinjskog i Veleža uvijek dobro dođu za dizanje tenzija, gdje se ni policija ne snalazi najbolje. Zbog loše prevencije dolazi do eskalacije nasilja i sukoba. U tom derbiju zakaže i društvo i politika", tvrdi Bise. Prema njegovom mišljenju, fudbalski klubovi Zrinjski i Velež su za to najmanje krivi.

"Najčešće ih politike zloupotrijebe", kaže Bise. On mjere MUP-a HNK smatra dobrim, jer treba izbjeći tragične posljedice.

"Nažalost, previše je rizično da krene grupa od 1.000 navijača Veleža pod Bijeli Brijeg. Kompletna situacija u organizacionom smislu još uvijek je konfuzna", ističe Bise.

Bise cjelokupnu atmosferu doživljava kao nesportsku, jer Mostar je u tom smislu najopasniji grad u BiH. Na pitanje dopisnika Anadolu Agency da li žali što neće biti sutra pod Bijelim Brijegom, Bise je odgovorio potvrdno, ali i kazao da nikad više iz principijelnih razloga neće otići pod Bijeli Brijeg, zbog bauka koji vlada oko stadiona Zrinjskog.

U gradskom derbiju između Veleža i Zrinjskog uvijek je sve nepredvidljivo. Rijetki zapamte rezultate. Čini se da svi navijaju da konačno sport pobijedi politiku.