Nogomet
0

Moskva spremna za finale Lige prvaka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Moskva spremno dočekuje finale Lige prvaka koje će se 21. maja igrati na stadionu Lužniki a navijačima Manchester Uniteda i Chelsea biti će osigurani najpovoljniji uvjeti boravka u Moskvi, objavili su čelnici Rusije i njezinog glavnog grada.

"Engleskim navijačima biti će olakšan vizni režim i osigurat ćemo im sve potrebne uvjete kako mi u miru bodrili svoje klubove," najavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ruskim novinarima u Londonu, gdje se sastao sa šefom britanske diplomatije Davidom Milibandom.

Nedavno je britanski Guardian objavio kako se u Moskvi očekuje 80.000 "Otočana" koji bi se mogli suočiti s mnoštvom teškoća od dobijanja vize i kupovine avionskih karata, do nedostatka mjesta i skupoće u moskovskim hotelima.

Iz ureda gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova najavljeno je kako će glavni ruski grad moći ugostiti sve navijače iz Engleske, dodavši kako za većinu neće biti potreban smještaj u hotelima jer će doći i otići iz Moskve istog dana.

Svaki klub je dobio po 21.000 ulaznica, a ruska agencija RIA Novosti prenijela je preporuku direktora Manchester Uniteda Davida Gilla navijačima koji nemaju ulaznice da im je "bolje ostati kod kuće i gledati utakmicu na televiziji".

Ruska agencija je prenijela kako su cijene ulaznica na internet-aukciji dosegle vrijednost od 2.500 funti, premda im je cijena 167 funti.

Ni sa cijenama avionskih karata stvari ne stoje bolje. Većina kompanija koje lete od Londona u Moskvi nemaju u prodaji karte za 20. maja i povratak 22. maja. "Aeroflot", "British Airways" i "BMI" nude karte tih dana po cijeni od 815 do 895 funti iako je obično njihova cijena oko 200 funti.

"Iako će utakmica trajati nešto više od dva sata, naše pripreme za finale Lige prvaka traju više od dvije godine", kazao je zamjenik gradonačelnika Valerij Vinogradov dodavši kako će grad u potpunosti ispuniti sva očekivanja čelnika UEFA-e.

Vinogradov je pokušao otkloniti strah od nedostatka smještaja dodavši kako Moskva ima više od 200 hotela. Organizatori najavljuju da će moskovskim ulicama biti osigurane posebne trake za prolaz autobusa s navijačima koji će na stadion ići direktno s aerodroma. Sa tri moskovske zrakoplovne luke biti će angažirano 700 autobusa, više od 200 minibusa, a biti će spremno i 700 taksista.

Na stadionu je nedavno uveden novi sistem kontrole ulaznica, pa je isključena mogućnost ulaska s lažnim ulaznicama.

Direktor direkcije za sportske manifestacije Moskve Aleksandar Polinski izjavio je kako neće biti profita od finala, jer će od Moskve dobiti oko 2,6 miliona dolara, a troškovi priprema su već prešlu tu svotu.