Transfer na vidiku
12

Morata otputovao u Italiju, blizu prelaska u Milan

Klix.ba
Alvaro Morata (Foto: EPA)
Alvaro Morata (Foto: EPA)
Ako je vjerovati španskim medijima među kojima je i ugledna Marca, nogometaš Real Madrida Alvaro Morata je otputovao u Italiju kako bi kompletirao transfer u Milan.

Milan namjerava Moratu predstaviti kao svoje prvo veliko pojačanje za narednu sezonu, uslovi s igračem su dogovoreni, tako da će Španac po sezoni zarađivati 7,5 miliona eura.

Sada je preostalo da se dogovore Real i Milan, Talijani nude 60 miliona eura, dok Španci traže između 70 i 75 miliona eura.

Morata želi napustiti Santiago Bernabeu jer je nezadovoljan svojom ulogom u Realu, odnosno minutažom. Uprkos tome što ne igra redovno, Morata je za 1.871 odigranu minutu postigao 20 golova, jedan više od Karima Benzeme, koji je na terenu proveo 3.162 minute.

Trener Reala Zinedine Zidane je birao Benzemu u svim velikim utakmicama sezone, a tako bi trebalo biti i u finalu Lige prvaka protiv Juventusa.

S druge strane, Morata bi bio standardan u napadu te bi ekipu predvodio u Evropskoj ligi. Novi vlasnik kluba Li Yonghong i trener Vincenzo Montella su izgubili povjerenje u kolumbijskog napadača Carlosa Baccu.

Morata ima ponuda i iz Premiershipa, tačnije od Manchester Uniteda i Chelseaja, no, Milan je izabrao zbog iskustva igranja u Seriji A, koje je stekao nastupavši za Juventus. U prvoj sezoni je postigao 15 golova u 46 utakmica. Dva je "utrpao" i Realu u polufinalu Lige prvaka, a u finalu je pogodio i protiv Barcelone, no, titulu nije osvojio.

U narednoj sezoni je postigao još 12 golova, a posljednji upravo protiv Milana u finalu Kupa Italije.

Za Moratu će sljedeća sezona biti "zagrijavanje" za Svjetsko prvenstvo u Rusiji od kojeg španski reprezentativac mnogo očekuje. Jasno mu je da mora odigrati dobro kako bi imao prednost ispred Diega Coste.

U korist Milana ide i činjenica da je Moratina zaručnica Alice Campell Talijanka te da se ona želi vratiti u svoju zemlju. Par će se vjenčati u njenoj rodnoj Veneciji u junu.