Nogomet
8

Moise Kean prvi igrač iz ovog milenija koji je zaigrao u Seriji A i Ligi prvaka

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Prvi čovjek rođen u ovom mileniju i koji je zaigrao u nekoj utakmici Ligi prvaka i Serije A zove se Moise Kean i igra na poziciji napadača. Ovaj tinejdžer je rođen 28. februara 2000. godine u Italiji i nastupa za Juventus, a protekla četiri dana pamtit će do kraja života. I ne samo on, protekla četiri dana pamtit će i historija fudbala.

Kean je najprije protekle subote u 84. minuti debitovao u Seriji A kada je u 84. minuti zamijenio Marija Mandžukića u pobjedi Juventusa nad Pescarom (3:0). Tako je postao prvi igrač rođen u ovom mileniju i koji je nastupio u Seriji A.

Sinoć je, također u 84. minuti, zamijenio Miralema Pjanića u pobjedi Juventusa nad Sevillom u grupnoj fazi Lige prvaka, pa je time Kean isti rekord ponovio i kada je riječ o Ligi prvaka.

Njegovo porijeklo je iz Obale Slonovače gdje je rođen njegov otac. U Juventus je stigao prije šest godina i to iz redova Torina, a u omladinskim kategorijama Stare dame postao je zvijezda. Prošle godine je igrajući za kadetski tim postigao 24 gola u 26 utakmica. Igrajući za igrače do 15 godina u redovima Juventusa postigao je čak 21 gol u 10 mečeva te je odmah prebačen u starije kategorije.

On nije najmlađi igrač koji je nastupio u Seriji A ni najmlađi koji je nastupio u Ligi prvaka, ali jeste prvi iz ovog milenija.

Kean je jučer, na dan nastupa, imao 16 godina i 267 dana. Posmatrajući Ligu prvaka, on je šesti najmlađi igrač u historiji ovog takmičenja. Ispred njega su:

Céléstine Babayaro (Anderlecht: 16 godina i 87 dana, debitovao 1994. godine), Alen Halilović (Dinamo Zagreb: 16 godina i 128 dana, debitovao 2012. godine),

Youri Tielemans (Anderlecht: 16 godina i 148 dana, debitovao 2013. godine), Charis Mavrais (Panathinaikos: 16 godina i 242 dana, debitovao 2010. godine) Kenneth Zohore (Kopenhagen: 16 godina i 263 dana, debitovao 2010. godine).

Kean još uvijek nije potpisao profesionalni ugovor sa Juventosom, a navodno se sprema trogodišnji ugovor koji će mu biti ponuđen.

Njegov menadžer je Mino Raiola koji, među ostalim, zastupa Zlatana Ibrahimovića, Marija Balotellija i Paula Pogbu.