Jerome Valcke, sekretar FIFA-e
0

"Moguće je da se SP u Kataru igra u januaru"

Totalsport
Jerome Valcke
Jerome Valcke
Iako je prije nekoliko dana tvrdio da će se Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. održati u normalnom terminu, glavni sekretar Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Jerome Valcke ipak je otvorio vrata i drugačijoj opciji.

Valcke je, naime, u četvrtak izjavio kako ipak postoji mogućnost da se katarski Mundijal zbog problema velikih vrućina održi u zimskim mjesecima premda bi to, dodao je, bio ogroman izazov.

"Nije lako održati SP tokom zime jer bi to zahtijevalo promjenu međunarodnog kalendara i saglasnost domaćih liga i nacionalnih saveza", izjavio je Valcke.

Temperature u Kataru tokom ljetnih mjeseci prelaze i 40 stepena Celzijusa zbog čega su organizatori ambiciozno najavljivali da će izgraditi klimatizirane stadione, premda je u posljednje vrijeme postoji sve više sumnji u izvedivost takvog projekta. Zato su sve glasnije priče o mogućnosti održavanja SP-a u januaru, a takav je prijedlog načelno podržao i predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini.

Spomenimo još i kako je Valcke dodao da će Katar sam odlučiti želi li proširiti Mundijal i na neku od susjednih država kao što je to nedavno predložio prvi čovjek FIFA-e Sepp Blatter.